У Раді гряде війна за комітети між новими "фігурами"?

Понеділок, 11 жовтня 2010, 10:18


У Верховній Раді можуть бути створені нові депутатські групи, які можуть претендувати на місця в парламентських комітетах.

Про це пише газета "Дело".

За підрахунками видання, на даний момент у парламенті, крім наявних фракцій, неформально існують три групи.

Першу очолює народний депутат Ігор Рибаков. У його групі вже 16 осіб.

Другу групу очолює "нунсівець" Давид Жванія. Його групу складають від 20 до 22 депутатів.

Третю групу збирає колишній "бютівець" Ігор Савченко. На даний момент він і ще 6 його соратників тимчасово увійшли у фракцію Партії регіонів. Але, за словами джерела в групі Савченко, це тимчасове явище.

"Ми як увійшли туди, так і вийдемо, адже в нас є своя група і ми хочемо її зареєструвати", - заявив співрозмовник газети.

Крім того, над створенням своєї групи працює колишній "бютівець" Богдан Губський. Поки, по даним "Дело", йому вдалося залучити на свою сторону тільки одного депутата - члена фракції БЮТ Сергія Осику.

Глава регламентного комітету Володимир Макеєнко не заперечує, що після ухвалення регламенту у багатьох може з'явитися бажання обзавестися своєю групою.

"Звісно, групи будуть з'являтися, і претендувати вони будуть, насамперед, на квотний розподіл комітетів", - зазначив він.

Однак Макеєнко не взявся спрогнозувати, як вони будуть розподілені.

"Ми ж не знаємо, скільки в нас буде груп. Тому як можна зараз пророкувати, кому скільки комітетів відійде?", - зазначив він.

Член спеціальної тимчасової комісії з адаптації законодавства до нової Конституції Руслан Князевич пророкує війну на ґрунті переділу комітетів.

"Чим більше буде груп, тим менше комітетів залишиться в тих, хто їх очолює зараз", - зазначив він.

Як відомо, минулого тижня парламентарі ухвалили новий закон про регламент Верховної Ради. Він, серед іншого, визначає, що депутатські групи, офіційно зареєстровані в парламенті, мають ті ж права, що й депутатські фракції. Для цього необхідно, щоб вона нараховувала не менше 15осіб.

Крім комітетів, відповідно до регламенту, кожна група має право голосу на погоджувальній раді, може претендувати на створення секретаріату своєї групи й відповідне матеріально-технічне забезпечення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування