Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Азарова вирішили не ставити зернові квоти на аукціон

Вівторок, 12 жовтня 2010, 09:49


Уряд відмовився від наміру продавати квоти на експорт зерна на аукціонах, на чому наполягав віце-прем'єр Борис Колесніков.

Це рішення було прийнято на нараді в прем'єр-міністра Миколи Азарова в понеділок, повідомив газеті "Комерсант-Україна" міністр агрополітики Микола Присяжнюк.

Проти продажу квот на аукціонах виступали віце-прем'єр із питань аграрної політики Віктор Слаута й саме міністерство.

Якби ініціатива була схвалена, зернотрейдери переклали б витрати на купівлю квот на сільгоспвиробників, а це призвело б до зниження закупівельних цін і недоотримання прибутку аграріями, заявляв Слаута.

Крім того, за словами Присяжнюка, введення таких норм вимагало б змін у чинному законодавстві.

Саме рішення встановити в Україні квоти на експорт зернових до кінця року уряд схвалив на засіданні в минулий понеділок.

Інтригою залишалося те, як ці квоти будуть розподілятися. 11 жовтня на сайті Мінекономіки був опублікований проект постанови "Про затвердження обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня".

Відповідно до нього квоти на експорт пшениці й суміші пшениці й жита (меслін) установлюються в розмірі 500 тис. т, кукурудзи - 2 млн т, ячменя - 200 тис. т, жита й гречки - по 1 тис. т.

Квоти має розподіляти комісія при Мінекономіки "пропорційно до обсягів наявного в експортера зерна, підтвердженим Минагрополітики", говориться в документі. При цьому принцип, яким міністерство буде керуватися, у документі не уточнюється.

За словами Присяжнюка, на нараді 11 жовтня Азаров доручив Мінекономіки розробити порядок розподілу квот.

У компаніях великих зернотрейдерів підтримують рішення уряду відмовитися від ідеї продажу квот на аукціонах.

Продавати квоти на експорт зерна на аукціонах Кабміну пропонував віце-прем'єр Борис Колесніков.

"Аукціон - найбільш відкрита форма розподілу квот, і все йде до того, що вони будуть розподілятися саме по цьому принципу. Перший аукціон відбудеться наприкінці жовтня", - заявив він виданню раніше.

Нове рішення в прес-службі Колеснікова в понеділок коментувати відмовилися.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування