Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: Держава не цензурує ЗМІ

Вівторок, 12 жовтня 2010, 17:29

Спікер Володимир Литвин вважає, що за нинішніх умов держава не здатна встановити контроль над ЗМІ.

Про це він сказав на зустрічі з представником ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Дунею Міятович, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Зокрема, Литвин навів статистичні дані, згідно з якими у державні реєстри України внесено 1672 телерадіоорганізації, і лише 27 з них є державними.

"Майже 100% ЗМІ перебувають в приватній власності. Держава ані інституційно, ані організаційно, ані фінансово не здатна контролювати, цензурувати та навіть системно регулювати їх діяльність", - зазначив він.

"Роль держави як регулятора на ринку засобів масової інформації зведена до мінімуму, і сукупна роль ЗМІ перевищує вагу держави у суспільних відносинах", - додав Литвин.

За його словами, ЗМІ в Україні "часто-густо створювалися, або скуповувалися, як "оборонні" та "наступальні" інструменти для захисту приватних та корпоративних інтересів власників.

"З цього можна зробити ще один висновок: в Україні ЗМІ не стали інструментом і складовою громадянського суспільства", - заявив Литвин.

Спікер виступив за приведення вітчизняного законодавства у сфері ЗМІ до європейських стандартів, зазначивши, що комітет з питань свободи слова та інформації, який очолює представник опозиції, матиме підтримку Верховної Ради.

При цьому Литвин вважає за необхідне поставити питання і про "проблему свободи образ та наклепів" у ЗМІ, "особливо на різного роду політичні замовлення".

"У мене немає підстав говорити про згортання демократії. Вірю, що влада добре засвоїла необхідність весті діалог зі ЗМІ на основі закону, відповідальності і доброзичливості, і вірю, що в Україні буде і зустрічний рух - не буде поділу на "своїх" і "чужих", де "чужих" можна обливати брудом, а "своїх" виставляти як ікону", - сказав він.

На думку Литвина, кожен можновладець "має повісити у своєму кабінеті гасло: дбай про свободу слова, доки ти при владі, бо потім, коли опинишся в опозиції, буде пізно".

Литвин також запропонував, щоб офіс представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації направив свої висновки і рекомендації законопроекту про доступ до публічної інформації, який парламент розглядатиме у другому читанні найближчим часом.

Щодо законопроекту про суспільне телебачення, Литвин висловив переконання щодо необхідності дійти консенсусу стосовно найважливіших питань - фінансування та менеджменту.

"Питання щодо видатків на здійснення діяльності суспільного телебачення варто було б чітко зафіксувати у законі, а також окремим рядком у державному бюджеті, зазначивши, що це має бути захищена стаття", - сказав він.

Керівництво такого каналу, на думку Литвина, має визначати опікунська рада, до складу якої увійдуть представники громадянського суспільства і по одному представникові від гілок влади.

У свою чергу Міятович високо оцінила зусилля України на шляху втілення демократичних реформ, разом з тим зазначивши, що нині ситуація у сфері ЗМІ "виглядає не дуже "рожевою".

Зокрема, вона висловила занепокоєння щодо деяких норм законопроектів, що готуються до розгляду у парламенті, і заявила про готовність очолюваного нею офісу провести правову експертизу відповідних проектів законодавчих актів.

"Моє завдання полягає у тому, аби не критикувати, а надавати всебічну допомогу у зазначених питаннях країнам-членам ОБСЄ", - сказала Міятович.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування