Шевченко випередив Герман у її революції

Вівторок, 12 жовтня 2010, 18:08
У Верховній Раді зареєстровані зміни до закону про систему суспільного телебачення і радіомовлення.

Документ внесли до парламенту депутати від БЮТ Андрій Шевченко, Євген Суслов та НУНСівець Владислав Каськів.

Серед розробників проекту також група медіаекспертів, які представляють "Інститут медіаправа", "Інститут масової інформації" та "Центр суспільних медіа".

Як розповів "Українській правді" Шевченко, на думку авторів документу, громадське мовлення має бути створене на базі державних телерадіокомпаній.

"Також ми вважаємо, що в систему майбутнього суспільного мовлення повинні увійти і Укртелефільм і Укрінформ", - зазначив він.

Автори законопроекту пропонують, щоб на каналах суспільного мовлення була заборонена реклама і вони фінансувалися з окремого рядка у держбюджеті. "І фінансування буде зафіксовано в обсягах не менше, ніж 0,05% від загальної суми видатків", - сказав БЮТівець.

Також пропонується, щоб найвищим керівним органом була Рада суспільного мовлення, яка складатиметься з 15 осіб, 9 з яких призначатимуться фракціями Верховної Ради і 6 осіб - конференцією громадських організацій, які за статутом працюють у сфері ЗМІ.

"Формула обрана таким чином, щоб жодна група впливу не мала контрольного пакету акцій у майбутньому наглядовому органі. Навіть якщо всі фракції парламенту зберуть до купи свою квоту, то це буде лише 9 членів з 15, а кворум для засідання ради визначений у 10 осіб", - пояснив Шевченко.

БЮТівець наголосив, що законопроект був зареєстрований у понеділок. "За регламентом це означає, що залишається 13 днів для реєстрації альтернативних законопроектів. Ми пішли таким шляхом, щоб форсувати рух до суспільного мовлення", - зазначив він.

"Останні півроку команда Януковича дуже багато говорить про те, що вона готова внести закон про суспільне мовлення, але далі загальних розмов і документу під назвою "Концепція суспільного мовлення" поки що ця команда не пішла", - заявив Шевченко.

"Тепер м'яч на половині поля влади. Тобто ми розраховуємо, що влада або підтримає цей законопроект, або влада чітко сформулює, який законопроект вона бачить сама", - сказав він.

БЮТівець додав, що основними відмінностями цього законопроекту від концепції влади є джерела фінансування суспільного мовлення та спосіб формування наглядової ради.

Як відомо, раніше Громадська гуманітарна рада при президенті затвердила концепцію створення суспільного телебачення. Заступник глави адміністрації президента Ганна Герман назвала це революційним кроком в українській медіа-системі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування