Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще одних спостерігачів непокоять українські вибори

Вівторок, 12 жовтня 2010, 19:51
Закон про місцеві вибори є очевидним порушенням Кодексу Венеціанської комісії.

Про це йдеться в заяві передвиборної делегації Міжнародного Фонду Виборчих Систем за результатами моніторингу ситуації в Україні напередодні виборів 31 жовтня

"Делегація МФІС зазначає, що закон про місцеві вибори був прийнятий парламентом практично без обговорення, незважаючи на те, що до відповідного законопроекту було запропоновано понад 1 350 поправок", - повідомляє УНІАН.

У МФІС також нагадали, що "між першим читанням і прийняттям закону в цілому пройшло всього 12 днів".

Спостерігачі, зокрема, застерігають також, що "обмеження права самовисування кандидатів є порушенням міжнародних зобов'язань України та міжнародних стандартів у сфері виборів".

Делегація МФІС переконана, що варто "переглянути положення законодавства в частині процедури висування кандидатур на посади членів територіальних виборчих комісій для того, щоб забезпечити більш справедливий розподіл посад у комісіях між партіями, які входять до складу виборчих блоків".

Свою стурбованість спостерігачі висловили також і з приводу "переваг у ТВК представників партій, які підтримують правлячу коаліцію".

"Що стосується порядку розподілу керівних посад у ТВК, то закон цей порядок належним чином не регламентує", - цитує МФІС агентство.

"Це відкриває можливості для зайво суб'єктивного процесу відбору, який фактично нівелює принцип пропорційного розподілу посад між партіями, які формують ТВК та приймають участь у виборах", - вважають експерти.

"Дійсно, як показала практика, значну кількість керівних посад у ТВК отримали партії, які підтримували правлячу коаліцію", - йдеться в заяві МФІС.

"Вже зараз був виявлений ряд проблем, які ставлять під сумнів дотримання принципу нейтральності в роботі ТВК", - зазначають спостерігачі.

Делегація вважає за доцільно внести в закон про місцеві вибори зміни, за якими порядкові номери місцевих організацій партій та кандидатів у бюлетенях по всіх видах місцевих виборів визначалися б шляхом відкритого жеребкування.

У заяві також висловлено рекомендацію щодо "уточнення відповідної статті Кримінального кодексу України, щоб в ній була заборона повторного голосування як на одній ділянці, так і на різних виборчих дільницях".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування