У ЦВК підозрюють, що йде підготовка до масових фальсифікацій

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 15:37
У ЦВК попереджають про можливість масових фальсифікацій на місцевих виборах в Україні.

Як повідомила заступник глави Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна на прес-конференції в п'ятницю в Києві, "вибори вступають у фінальну стадію".

Вона поінформувала, що вже починається процес друку виборчих бюлетенів.

Член ЦВК звернула увагу, що виборчі бюлетені є документами суворої звітності, і підприємства, на яких вони друкуються, повинні мати ліцензії. Однак, за її словами, "далеко не всі підприємства мають такі ліцензії".

Усенко-Чорна додала, що необхідно забезпечити належний захист виборчих бюлетенів і контроль за їх виготовленням.

Присутній на прес-конференції член ЦВК Андрій Магера зазначив, що виборчі бюлетені друкуються на державних і комунальних підприємствах, з якими уклали договори територіальні виборчі комісії.

Усенко-Чорна підкреслила, що реєстрація кандидатів у місцеві органи влади вже завершена, однак мали місце факти відмов у реєстрації без будь-яких підстав з боку виборчих комісій.

Так, за її словами, були позбавлені можливості зареєструватися представники рейтингових політичних сил, таких як "Сильна Україна", "Батьківщина", "Свобода".

На думку Усенко-Чорної, таким чином "здійснюється підготовка до масових фальсифікацій на цих виборах, іншого пояснення немає".

У свою чергу, Магера зазначив, що підстави у відмові в реєстрації кандидатам в органи місцевого самоврядування часто були надуманими.

Його також дивує позиція багатьох судів України, які у своїх рішеннях вказують те, що постанова територіальної виборчої комісії в частині відмови в реєстрації кандидата є неправомірною і підлягає скасуванню.

Але разом з тим, суд не приймає необхідне рішення, оскільки реєстрація кандидатів вже завершена. "Навіть суд не захищає таких позивачів", - підкреслив Магера.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування