Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уго Чавеса в Україну привели транзит нафти та літаки

Понеділок, 18 жовтня 2010, 08:32
Президент Венесуели Уго Чавес у понеділок розпочинає свій дводенний візит в Україну.

Він прагне прозондувати варіанти збуту венесуельської нафти європейським споживачам та можливості купівлі українських літаків АН, передає "Німецька хвиля".

Офіційна програма візиту Уго Чавеса передбачає зустріч із президентом України Віктором Януковичем та ознайомлення заокеанського гостя "з виробничими потужностями Авіаційного науково-технічного комплексу імені Антонова".

Директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов порадив Януковичу не дратувати Вашингтон надмірно теплим прийомом Чавеса.

Експерт заявив пресі, що Захід "може насторожитися ще більше, якщо побачить, що Київ прагне тісніших стосунків із державою, яку США і Євросоюз не сприймають".

Натомість кандидат політичних наук Олександр Палій в інтерв'ю "Deutsche Welle" нагадав, що, на відміну від таких країн, як Іран, Венесуела не є об'єктом міжнародних санкцій і з нею тісно співпрацюють чимало європейських  країн, які є союзниками США.

Палій вважає, що під час свого турне пострадянськими країнами Чавес вивчає можливості транзиту через українському територію до Білорусі своєї нафти.

І тут йому необхідно зрозуміти, чи є нинішня українська влада самостійною і незалежною від Москви, аби гарантувати Венесуелі та Білорусі надійний транзит українськими нафтогонами до 10 мільйонів тонн нафти на рік.

Відвідини Чавесом АНТК ім. Антонова Палій пояснив цікавістю венесуельського лідера до українських літаків. Експерт зазначив, що Україна здатна самостійно виробляти нові літаки серії АН і має проблеми лише з їхнім збутом на світовому ринку.

А колишній представник президента з міжнародних питань і енергетичної безпеки Богдан Соколовський сказав "Бі-Бі-Сі", що плани зі співпраці з Венесуелою в галузі забезпечення нафтопродуктами розглядались ще декілька років тому - "серед різних варіантів, які б сприяли посиленню енергетичної незалежності України".

Експерт зауважив, що все, що стосується венесуельської нафти, варто великої уваги. "Однак політична ситуація змушує бути дуже обережним, оскільки це дуже неоднозначна фігура і неоднозначний лідер", - сказав Соколовський про переговори з Чавесом.

Він також зазначив, що Білорусія, на його погляд, "на контактах з Венесуелою виграє". "Білорусь підписала контракт на постачання 30-ти мільйонів тонн нафти на 3 наступні роки. Тобто, по 10 мільйонів тонн щороку", - сказав Соколовський.

Одним із варіантів української участі він вважає використання нафтопроводу Одеса-Броди, який зараз працює в реверсному режимі, що відповідає інтересам російських постачальників нафти. Соколовський зазначив, що зараз нафта на Мозинський нафтопереробний завод (у Білорусі) транспортується залізницею.

"Ще 2 роки тому ми прораховували варіант використання Одеса-Броди, це могло б забезпечити транспортування до 10 мільйонів тонн, та ще й 4-5 мільйонів тонн своїх, перша добудована черга нафтопроводу була б повністю завантажена", - сказав експерт.

"На жаль, опоненти вирішили тоді по-своєму, і тепер нафта транспортуєтьсяя залізницею, а нафтопровід працює у реверсі, і він недозавантажений", - додав Соколовський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування