Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У НУНС знають, як можуть відсунути виборчу кампанію в Раду

Середа, 20 жовтня 2010, 15:59

Провладна більшість може скоротити строки виборчої кампанії у Верховну Раду й, таким чином, не повідомляти 22 листопада про її початок.

На думку депутата від НУНС, колишнього члена Центрвиборчкому Руслана Князевича, це станеться, якщо більшість не отримає роз'яснень Конституційного Суду щодо подання ЦВК про початок парламентської виборчої кампанії до того часу.

У коментарі "ЛІГАБізнесІнформ" він нагадав, що ЦВК попросила КС розглянути своє звернення невідкладно, тобто в місячний термін. Таким чином, Конституційний Суд повинен встигнути зі своїм роз'ясненням саме до початку виборчої кампанії.

"Я думаю, це роз'яснення зніме багато питань. Якщо Конституційний Суд скаже, що ЦВК повинна керуватися нормою чинної Конституції (1996 року) - це один розвиток подій", - сказав Князевич.

"А якщо він скаже, що парламент повинен відбути весь свій 5-річний термін, на який він обирався, тоді спаде напруга довкола питання про внесення змін до Конституції, і буде зрозуміло, що ЦВК не оголосить про початок виборчої кампанії, у неї буде рішення Конституційного Суду, яке обов'язкове до виконання", - зазначив він.

Таким чином, за словами Князевича, можна буде спокійно дочекатися висновку КС щодо проекту змін до Конституції і встигнути попередньо схвалити законопроект ще на цій сесії, а також розглянути в цілому на початку наступної.

"Якщо ж Конституційний Суд не дасть свого тлумачення, то дійсно, другий варіант, який може бути використаний, - це скорочення строків кампанії, як це було зроблено з виборами в місцеві органи влади, коли її скоротили до 50 днів", - зазначив він.

Депутат уточнив, що на цей час термін виборчої кампанії у Верховну Раду становить 120 днів.

"Якщо, умовно кажучи, термін буде 50 днів, то це означає, що є часовий лаг - 10 днів лютого для того, щоб внести остаточні зміни до Конституції, і тоді не зможе стартувати виборча кампанія за 50 днів. Наскільки я розумію, цей варіант розглядається як резервний", - пояснив він.

Проте, за словами Князевича, усі чекають рішення КС за зверненням ЦВК, оскільки саме від його тлумачення залежить перспектива 300 голосів за проект змін до Конституції про строки повноважень президента, Верховної Ради й місцевих органів влади.

Якщо з роз'яснення КС буде випливати, що виборів у 2011 році точно не буде, то набрати 300 голосів буде значно простіше, ніж у тому випадку, коли ЦВК змушена буде оголосити про старт виборчої кампанії.

"Якщо вона (кампанія) уже почнеться, то я вас запевняю, що тоді на політичному марші політичні сили будуть займатися іншими питаннями, а не готуватися до голосування в 300 голосів", - підкреслив депутат.

Таким чином, найближчий місяць Князевич вважає вирішальним із погляду перспективи розвитку політичної ситуації в Україні.

Раніше спікер Володимир Литвин заявив, що навіть якщо КС не дасть роз'яснення за зверненням ЦВК про початок парламентської виборчої кампанії, у парламенту залишається можливість відрегулювати питання дати наступних парламентських виборів і без роз'яснення КС.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування