У Німеччині бачать, що Янукович задавив демократію і ігнорує критику

Вівторок, 26 жовтня 2010, 08:28

За президента Віктора Януковича в Україні відбулося "повернення до старої олігархічної системи".

Така думка висловлюється на шпальтах німецької газети "Süddeutsche Zeitung" у числі за 25 жовтня, повідомляє "Німецька хвиля".

"Süddeutsche Zeitung" пише, що Янукович набрав на всі ключові посади в уряді людей зі свого оточення, забувши про свої виборчі обіцянки.

"Стало очевидним, що він не хоче виконувати свою головну виборчу обіцянку перед населенням - примирити культурно і політично розрізнені частини України", - зазначає видання

"Янукович досі не зробив жодних сигналів, які б могли помирити з ним саме західноукраїнців. Навпаки, він провокував їх, зокрема тим, що взяв у міністри освіти історика із суперечливою репутацією Дмитра Табачника", - наголошує "Süddeutsche Zeitung".

Видання також критикує українську владу за відхід від демократичних цінностей:

"Януковичу та його команді вдалося задавити демократизацію в усіх інституціях та на всіх посадах. В останні роки існувала невсипуща вільна преса, але державний апарат знову взяв мас-медіа під контроль. Водночас, СБУ намагається сильніше контролювати університети як осередки суспільної непокори".

Разом із тим, зазначає "Süddeutsche Zeitung", Янукович ставиться без будь-якого розуміння до критики, яку "дедалі більше висловлюють в західноєвропейських столицях" щодо його курсу.

"Як і багато інших екс-комуністів у країнах колишнього соцтабору, в нього немає стратегічних поглядів на суспільство. Для нього політика - це перш за все розставити своїх людей на ключові посади і побороти опозицію", - пише видання

"Тим часом, можливості для маневру західних сусідів, котрі непокояться розвитком ситуації в Україні, є доволі вузькими. Вони, у принципі, можуть агітувати лише тим, що демократія, яка функціонує, створює кращі передумови для модернізації країни та одужання економіки, ніж повернення до олігархічної системи", - підсумовує SZ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News