Російський генерал згадав Тимошенко борг у 450 мільйонів 15-літньої давнини

Вівторок, 26 жовтня 2010, 17:22

Уряд України має розрахуватися з російським військовим відомством за невиконання угоди від 1996 року по постачанню будматеріалів на суму $450 млн.

Про це заявив у вівторок журналістам колишній начальник головного управління військового бюджету і фінансування Міноборони РФ Георгій Олєйник, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Юлія Тимошенко, яка у 1996-му році керувала Єдиною енергетичною системою України (ЕСУ) і була ініціатором угоди, своїми діями зірвала виконання домовленостей по постачанню Міноборони РФ будматеріалів на суму $450 млн в обмін на російський газ", - сказав Олєйник.

За його словами, відповідна міжурядова угода була підписана 14 років тому главою російського військового відомства Ігорем Родіоновим, представниками Мінфіну РФ, Газпрому й ЄСУ, а також іншими учасниками.

Проте, сказав Олєйник, українська сторона в 1996 році поставила Міноборони РФ будматеріали на суму $120,3 млн, а потім стала саботувати подальше виконання домовленостей.

У 2004 році Україна видала російському військовому відомству борговий вексель на суму $ 405,3 млн, що через 5 років рішенням Шевченківського районного суду Києва був визнаний недійсним.

"Тепер очевидно, що ЄЕСУ не збиралася виконувати умови угоди, а Тимошенко вчинила несумлінно", - відзначив Олєйник.

Головна військова прокуратура порушила кримінальну справу щодо офіцерів Центрального управління матеріальних ресурсів Міноборони РФ, а також проти Тимошенко, якій інкримінувалася дача хабара офіцерам цього центру. Надалі справу було припинено через термін давнини.

За ґрати потрапив лише Олєйник, що, за його словами, усього лише виконував розпорядження Мінфіну і міністра оборони.

"У підсумку я постраждав від її дій - виявився єдиним "стрілочником" у цій справі, позбувся генеральського звання, пільг і нагород, а також зазнав моральні втрати", - сказав колишній армійський головбух.

"Кожен учасник цієї "угоди століття" має одержати по заслугах", - зауважив він.

Суд присудив Олєйника до п'яти років позбавлення волі. Крім того, він був позбавлений військового звання і низки державних нагород, а також права займати держпосади протягом трьох років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування