Данилишина затримали таки біля посольства - документ

Четвер, 28 жовтня 2010, 08:56

Екс-міністра економіки Богдана Данилишина 18 жовтня затримали саме біля українського посольства у Празі.

Про це свідчить копія протоколу чеської поліції, яку наводить Радіо "Свобода".

У Генеральній прокуратурі України в середу знову заявили, що Данилишина затримали в лікувальній установі Чехії, а не в посольстві, як стверджують адвокати Данилишина.

Однак із копії протоколу чеської поліції випливає, що Данилишина затримали саме неподалік українського посольства у Празі, на вулиці Шарля де Ґолля, 22. Прямо навпроти - українське представництво, яке розташоване на цій же вулиці за номером 29.

Кореспондент Радіо "Свобода" також може засвідчити, що близько поруч лікувальних установ немає, є хіба що дитячий садок.

У протоколі затримання Данилишин наголошує, що добровільно приїхав на зустріч із представниками української прокуратури, щоб допомогти слідству.

Він також зазначає, що справа має політичний характер. Данилишин повідомляє, що його "переслідування" почалося після зміни влади в Україні і додає, що це стосується й інших урядовців.

"Доводжу до відома, що Україна переслідує невинних", - сказано у протоколі.

Із документа випливає, що перший раз чехи допитували Данилишина декілька годин - його затримали о 21:35 18 жовтня, а протокол допиту підписаний о 00:15 вже 19 жовтня.

 
 
За даними міністерства юстиції Чехії, тепер Данилишин перебуває у камері попереднього ув'язнення.

Його адвокати просять чеське правосуддя випустити екс-міністра під заставу в розмірі 250 тисяч крон, це приблизно 10 тисяч євро. При цьому Данилишин обіцяє нікуди не втікати.

Один із адвокатів екс-міністра Сергій Рябенко сказав Радіо "Свобода", що рішення  буде незабаром.

"Ми очікуємо завтра-післязавтра. Тому що, згідно з чеським законом, після того як  клопотання розглядає прокуратура Чеської Республіки, то упродовж одного-двох днів відповідне рішення повинен ухвалити чеський суд", - зазначає адвокат.

Напередодні Юлія Тимошенко заявила, що вона як екс-прем'єр і лідер партії "Батьківщина" просить Чехію надати Данилишину політичний притулок.

Сам він, за словами адвокатів, розглядає таку можливість, але ще не вирішив, чи йти на це.

Речник міністерства юстиції Чеської Республіки Їржі Говорка у середу повідомив, що Чехія ще не отримала від України документів про екстрадицію Данилишина, якого вдома звинувачують у фінансових зловживаннях на суму близько 14 мільйонів гривень.

"Міністерство юстиції Чехії наразі отримало від української сторони лише обіцянку послати прохання про видачу зазначеної особи в Україну", - зауважив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News