Європа дасть Україні 70 мільйонів євро на реформу держуправління

Четвер, 28 жовтня 2010, 14:38

Європейська комісія в рамках двосторонніх переговорів з Кабміном дала згоду на фінансування адміністративної реформи в Україні.

У результаті реалізації проекту протягом 2011-2013 років у державний бюджет України прямо надійдуть 70 мільйонів євро, повідомляє "Дзеркало тижня". 

За інформацією видання, переговори сторін почалися ще в травні. Але в середині жовтня, після моніторингу європейської програми SIGMA, яка визначила, що інституціональна реформа державного управління виявилася не пріоритетною для України, Єврокомісія мала намір переглянути свою позицію відносно фінансування.

Однак українській стороні вдалося переконати представників комісії, запевнивши, що Україна дійсно зважилася на адмінреформу.

За даними видання, які підтвердив заступник начальника Головдержслужби України Андрій Вишневський, фінансування пройде двома траншами.

Перший може бути спрямований на підтримку, ухвалення й імплементацію адміністративно-процедурного кодексу. Документ являє собою чіткий звід правових відносин громадянина й держави.

Другий транш, імовірно, піде на імплементацію закону про держслужбу, який українська сторона також зобов'язується ухвалити.

Це має не лише відокремити державну службу від політики (шляхом введення інституту держсекретарів), закласти підвалини врегулювання конфлікту інтересів кожного конкретного чиновника, але й забезпечити якісно новий рівень підготовки кадрів і їх реалізації на службі в держави.

Представники Єврокомісії переконані, що вибрані ними для фінансування два пункти реформи держуправління - ключові, бо дозволять закласти інституціональні засади якісно нової державної служби в Україні.

При цьому, відзначаючи важливість і необхідність оптимізації структури виконавчої влади (скорочення кількості міністерств і відомств, чіткий поділ їхніх функцій і завдань), європейські партнери вважають цю процедуру внутрішньою справою держави, на яку вона зобов'язана знайти кошти самостійно.

За словами Вишневського, на між міністерському рівні вже створена спільна робоча група, яка до кінця грудня повинна розробити технічне завдання проекту, після чого піде підписання фінансової угоди між ЄС і Україною на вищому рівні.

Видання зазначає, що виконання Україною взятих на себе зобов'язань - провести комплексну реформу системи державного управління, а також якнайшвидше імплементувати пакет антикорупційного законодавства - стане тестом на здатність нової влади на глибинне реформування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування