Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газові переговори з Росією тривають, але до нового року рішень не буде?

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 10:09

Переговори з газового питання між Україною й Росією тривають.

Про це сказав газеті "Сегодня" Сергій Купріянов, прес-секретар голови "Газпрому" Олексія Міллера

"Наші переговори тривають. Коли ми досягнемо прогресу в них, оголосимо про це разом з нашими українськими партнерами", - сказав він.

При цьому Купріянов фактично додав, що чекати на спільне підприємство з управління української ГТС, зокрема - а отже, й зниження цін на газ - до Нового року не варто.

"Думаю, радянські часи, коли зобов'язувалися щось зробити до 7 листопада або 1 січня, минули. Коли обговоримо всі деталі угоди, тоді воно й з'явиться", - сказав він.

Джерело видання в Кабміні України сказало: "Ми приречені співпрацювати. Так, кожна сторона відстоює свої інтереси, але рано чи пізно вони зійдуться в спільній точці".

"У чому наш інтерес? У тому, щоб у ціні газу для України були враховані фактори географічної близькості нашої країни до Росії й більших обсягів, які ми закуповуємо. Простіше кажучи, ми не наполягаємо на конкретній ціні, ми хочемо лише одного - щоб наша ціна була нижчою, ніж у Західній і Центральній Європі. Нехай навіть у нас 250, але щоб у Європі було 300. Це важливо для економіки", - сказав співрозмовник газети.

Прем'єр України Микола Азаров заявив, що він уже домовився з російським прем'єром Володимиром Путіним про те, що в першому кварталі 2011 року тисяча кубометрів для України коштуватиме 230-235 доларів. Що отримає Росія за свою поступку, не повідомляється.

Опозиція, тим часом, пророкує здачу української ГТС росіянам.

"Найближчим часом жодних рішень не буде", - упевнений радник Юлії Тимошенко з газових питань, народний депутат Олександр Гудима.

"Згадайте ключову фразу Клюєва навесні: уряд внесе законопроект, який дозволить передачу газотранспортної системи в оренду. Отож, цього законопроекту досі немає. Була ініціатива нардепа Кисельова, але її завалив навіть профільний комітет Ради, у якому опозиція аж ніяк не править бал. Думаю, це був сигнал Банкової, що вона не готова до здачі ГТС", - сказав він.

"У той же час Росія без контролю над ГТС і газосховищами жодного договору по зниженню цін не підпише. Янукович і Азаров підраховують ризики від такого рішення, сподіваючись на те, що в консорціум увійде Європа. Але Європа розколота й слабка, і Росія на цьому успішно грає. І якщо соціально-економічна ситуація припече, наша влада таки задасть трубу в обмін на дешевий газ. І трапитися це може в січні-лютому. А ключовим моментом стане внесення в Раду й ухвалення закону про оренду ГТС", - вважає Гудима.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування