Правозахисники Європи радять владі України зупинити тиск на громадськість

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 15:37

45 правозахисних організацій Європи звернулися до української влади із закликом до поваги міжнародних зобов'язань у сфері прав людини.

Свою заяву вони адресували президенту Віктору Януковичу, міністру внутрішніх справ України Анатолію Могильову та голові Верховної Ради Володимиру Литвину, повідомляє "Телекритика".

"Ми, організації, що підписали це звернення, глибоко стурбовані збільшенням тиску на правозахисників, журналістів та дослідників в Україні та закликаємо українську владу поважати свої міжнародні зобов'язання у сфері прав людини", - зазначається в зверненні.

Серед його авторів, зокрема, - Українська гельсінська спілка з прав людини, Article 19, Російський Дослідницький центр з прав людини, Дім відкритого слова та інші.

Серед прикладів продовження погроз, залякування, переслідування та насильства представники організацій згадують затримання СБУ у Києві історика та директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів) Руслана Забілого й обшук офісу Вінницької правозахисної групи без санкції суду.

Також згадують про напад на журналіста та голову Херсонського обласного відділення Комітету виборців України (члена Української гельсінської спілки з прав людини) Дементія Білого, затримання після організації мирної демонстрації перед приміщенням Львівської облпрокуратури юриста, правозахисника та керівника громадської організації "Вартові закону" Олексія Вєрєнцова та активіста цієї ж організації Ігора Танячкевича.

Автори заяви закликають українську владу:

- Дотримуватися усіх положень Європейської конвенції про захист прав людини (ЄКПЛ) та Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (МПГПП), учасниками яких є Україна, зокрема, поважати та забезпечувати свободу мирних зібрань (стаття 11 ЄКПЛ та стаття 21 МПГПП), свободу вираження поглядів (стаття 10 ЄКПЛ та стаття 19 МПГПП) та право на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ та стаття 14 МПГПП).

- Виконувати усі положення Декларації ООН щодо прав та обов'язків осіб, груп та органів суспільства, що покликані захищати та допомагати у реалізації загальновизнаних прав людини та основоположних свобод (також називається Декларація прав правозахисників).

- Здійснити усі можливі заходи для попередження переслідувань, погроз та насильства проти правозахисників, журналістів та вчених.

- Провести невідкладне, повне та незалежне розслідування згаданих вище випадків та висунути винним обвинувачення.

- Обговорити з громадськими організаціями, представниками міжнародних неурядових організацій та іншими зацікавленими сторонами та прийняти конкретну концепцію заходів щодо виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань, особливо прийнятих щодо України рекомендацій під час Універсального періодичного огляду в Раді ООН з прав людини, а також рекомендацій, що надаються спеціальними конвенційними органами ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування