У ЦВК пов'язали проблеми на виборах із домовленостями "більшості"

Субота, 30 жовтня 2010, 22:39

Проблеми у формуванні територіальних та дільничних виборчих комісій породжені недоліками закону про місцеві вибори.

Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера на зустрічі з представниками Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Національного демократичного інституту (НДІ) та Міжнародного республіканського інституту (МРІ) у суботу.

На думку Магери, ці питання у згаданому законі урегульовані з позицій політичної доцільності, повідомляє прес-служба ЦВК.

"Сам закон - це не продукт творіння роботи фахівців-експертів, аналітиків з виборчого права, а продукт домовленостей політичних сил у Верховній Раді. На жаль, це не продукт домовленості парламентської більшості і меншості, а продукт домовленості лише більшості", - сказав заступник голови ЦВК.

А партії, які отримали за законом певні преференції, скористалися ними, що й викликало нарікання інших учасників виборчого процесу, пояснив Магера.

Водночас, вважає він, не меншою проблемою стало суттєве скорочення строку виборчого процесу:

"На моє глибоке переконання, протягом 50 днів неможливо провести повноцінний виборчий процес. Адже при цьому істотно було скорочено строк висування кандидатів, їхньої реєстрації, можливе звернення до судових органів зводиться практично до нуля", - сказав Магера.

Він також пояснив, у чому полягала і полягатиме роль ЦВК протягом процесу місцевих виборів і найближчі кілька днів.

Заступник глави Центрвиборчкому зазначив, що в державі відбувається 23 тисячі самостійних виборчі процеси.

А роль ЦВК, за словами Магери, зведена до кількох основних функцій: формування 670 територіальних виборчих комісій, розгляду лише невеликої кількості скарг, надання роз'яснень щодо застосування законодавства, розробки і затвердження певних форм і документів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування