Януковича переконують, що вибори в Раду в березні виграшніші?

Середа, 10 листопада 2010, 08:49

Оточення президента намагається переконати Віктора Януковича, що парламентські вибори краще провести в березні 2011 року, а не восени 2012 року.

Про це заявив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко (БЮТ) в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"У нас є інформація про сценарій, яким сьогодні займається Льовочкін, можливо, Хорошковський, група інших людей. Вони намагаються переконати президента, що з усіх точок зору вибори 27 березня 2011-го більше виграшні", - сказав він.

"Аргументи: міжнародному співтовариству потрібно показати, що норма чинної Конституції про повноваження парламенту виконується", - зазначив Томенко.

"Ще один: змішана система, яку планується увести й на виборах у Раду, показала, що при правильному корегуванні адмінресурсу (скажімо, зміні губернаторів, голів районів, які не впоралися з завданням), можна отримати чи не 300 голосів. Тобто чи не 226 голосів у самій Партії регіонів, а разом із союзниками - 300", - додав він.

Томенко зазначив: "Серед мотивів тих, хто хоче виборів у 2011 році: у фракції регіоналів надто багато прихильників груп Ахметова, Клюєва й інших. Це нервує Льовочкіна, Хорошковського й компанію".

"Що ж стосується позиції їхніх опонентів: вони, створюючи коаліцію, обіцяли Литвину, комуністам, всім депутатам, що вони будуть працювати до 2012 року. Тож сценарій "вибори у 2011-му" може створити ще серйозніші проблеми всередині Партії регіонів", - сказав віце-спікер.

При цьому, на його думку, зараз "абсолютна більшість у коаліції - за (вибори у Верховну Раду) 28 жовтня 2012 року".

"Мені здається, що новий статус Ради дуже неприємний для коаліції. І керівники парламенту від коаліції, і керівники фракції Партії регіонів сподівалися, що вони будуть грати більше вагому роль (зокрема, у кадрових питаннях). Розчарування регіоналів буде рости: вони розуміють, що їхня місія зводиться до того, щоб натиснути кнопку за рішення, про які їх інформують за п'ять хвилин до голосування", - сказав Томенко.

"Наступним питанням, яке може серйозно сколихнути фракції Партії регіонів, Блоку Литвина й комуністів, стане дискусія без їхньої участі про те, коли проводити парламентські вибори", - підкреслив він.

На запитання, яка дата виборів, за його прогнозом, найбільш імовірна, Томенко відповів: "Зараз: 50 на 50. Хоча якби мене запитали про це до місцевих виборів, я б сказав: 20 на 80 (80 - на користь виборів у 2012 році)".

А на запитання, коли вигідніше йти на вибори опозиції, він сказав: "Для нас дата важлива, але вторинна. Більше важливий закон. Ось якщо повернеться змішана система, то проблематичними виявляться вибори хоч у 2011, хоч у 2012 році".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News