Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі бачать, що в українській політиці для жінок є перепони

Середа, 17 листопада 2010, 12:13

У політиці України стоять перепони, які жінкам неможливо подолати, про що свідчить і незначна частка жінок у Верховній Раді.

Про це сказав у розмові з "Deutsche Welle" Вальтер Кауфманн - керівник відділу країн Східної Європи берлінського бюро Фонду імені Генріха Бьолля.

Німецький експерт оцінює ситуацію з представництвом жінок у владі в Україні як дуже погану.

"Менше 8% депутатів українського парламенту - жінки. Такі цифри самі за себе говорять", - каже Кауфманн.

"Але проблема глибша, адже політичний процес закритий для жінок уже на ранньому рівні. Може, в якісь сільради жінки й можуть пройти, але як тільки починаються гроші, починається значення політичних постів, то з'являються бар'єри, які заважають жінкам", - наголошує він.

За словами німецького експерта, квоти на представництво жінок у політиці можуть допомогти зарадити такій ситуації з жінками в українській політиці.

Але квоти - лише допоміжний інструментом, наголошує він.

"Головне - розвивати політичну культуру, долати самі перешкоди, які заважають громадянам брати участь у політичному процесі", - каже Кауфманн.

Як зазначає експерт, на це й направлена робота його Фонду в Україні.

"Політично-суспільна реальність, яку ми сьогодні бачимо в Україні, не дозволяє поки що говорити про демократію, про її прозорість. Дуже велика відстань між політиками та громадськістю. У громадськості немає відчуття, що їхні інтереси представлені", - каже Кауфманн.

На думку представника німецького фонду, це можна змінити тільки шляхом глибокої зміни політичної культури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування