У Європі побачили регрес України

Четвер, 18 листопада 2010, 16:02
Останні місцеві вибори в Україні показали регрес демократичних практик.

Про це заявив керівник фракції лібералів Європарламенту, екс-прем'єр Бельгії Гі Верхофстадт у статті для "Дзеркала тижня".

"Повага до демократичних свобод в Україні - одне з основних досягнень останніх років. У цьому контексті місцеві вибори показали небажаний регрес щодо демократичних зобов'язань і практик", - зазначив політик.

При цьому європарламентар підкреслив, що факти порушень не повинні залишатися без відповіді.

"Численні повідомлення про упередженість виборчих комісій, порушення під час підрахунку голосів, а також про жорсткий процес реєстрації кандидатів не повинні залишитися без відповіді", - зазначив Верхофстадт.

Окремо він підкреслив небезпечну тенденцію зростання кількості злочинів, скоєних проти українських журналістів.

"Ще одним тривожним сигналом є кількість кримінальних злочинів, скоєних в Україні проти журналістів. Враховуючи 53 справи, які розслідуються, повинні бути оприлюднені запевнення, що ЗМІ вільні від переслідувань і втручання, а винні не залишаться безкарними", - зазначив європарламентарій.

На думку політика, все вище перераховане може привести до втрати спільних позицій ЄС та Україною щодо фундаментальних суспільних принципів.

"З огляду на це, здається, що відносини України - ЄС втрачають позиції по низці загальних принципів, таких як права людини, демократія і верховенство права", - зазначив Верхофстадт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування