Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Брюсселі Януковичу дадуть "важливий сигнал"

Понеділок, 22 листопада 2010, 09:52

На саміті в Брюсселі 22 листопада керівництво Європейського Союзу оприлюднить план дій щодо переходу до безвізового режиму для українців.

Про це повідомили у прес-службах президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу напередодні саміту.

"У цьому плані дій будуть певні конкретні передумови, і це буде завданням української сторони цим займатися, наприклад, питаннями безпеки, запроваджувати безпечні паспорти, покращувати контроль на кордоні й так далі", - сказав "Deutsche Welle" заступник речника Ван Ромпея Хесус Кармона.  

За його словами, ідеться про можливість скасування візового режиму в середньостроковій перспективі. Він назвав цей документ "найбільш конкретним" результатом саміту.

Речник сказав, що йдеться про план дій, схожий на тай, який свого часу був розроблений для балканських країн, таких як Сербія чи Боснія, візовий режим із якими вже скасовано.

"У Сербії та Боснії трохи інша ситуація. Європейський Союз більше долучається до допомоги цим країнам, щоб досягти поставлених цілей. Україна має сама впоратися", - сказав речник Ван Ромпея.

Він також підтвердив, що раніше проти оприлюднення плану дій щодо безвізового режиму з Україною виступали кілька західноєвропейських країн, у тому числі - Німеччина. "Вони були проти цього плану дій. Але тепер їхні застереження знято", - сказав речник.

Баррозу напередодні саміту також проанонсував "План дiй щодо встановлення безвiзового режиму для України" i пiдписання протоколу, "який дає Українi доступ до програм Євросоюзу", передає "Бі-Бі-Сі".

Поки що не вказується, з якого часу може бути запроваджено безвізовий режим. У коментарі Єврокомісії ідеться про "довгострокову перспективу".

Кармона у інтерв'ю Радіо "Свобода" також сказав: "Це буде найважливіший сигнал сьогоднішнього саміту".

"План дій (для відміни візового режиму) включатиме основні елементи, які Україна повинна для цього здійснити. Йдеться про безпеку документів, біометричні паспорти, елементи, пов'язані з посиленням контролю кордонів. Це план роботи на визначений період, втілення якого на практиці Євросоюз буде перевіряти", - сказав він.

Водночас, Кармона підтверджує наміри голови Європейської ради підняти на саміті питання про згортання української демократії, верховенство права та свободу преси.

А посол України при Євросоюзі Костянтин Єлисєєв каже: "Сигналом номер один буде, попри всі чутки та домисли: рух України в бік інтеграції до ЄС залишається незмінним. З огляду на заяви, що Україна повертається до моделі колишнього Радянського Союзу, - всі ці твердження хибні".

Дипломат додає, що українська влада на брюссельському саміті має намір чітко довести, що зближення з Росією - тільки на користь українсько-європейським відносинам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: