"Нафтогаз" пропонує РУЕ "м'яку" схему повернення боргу

Четвер, 25 листопада 2010, 08:58

Кабінет міністрів і "Нафтогаз України" наполягають на поверненні "РосУкрЕнерго" тільки 5-6 млрд кубометрів газу з урахуванням боргу трейдера перед НАК в $1,7 млрд.

Як розповіло газеті "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, міністерство й НАК наполягають, що в "Нафтогазу" залишилося право вимоги $1,7 млрд із РУЕ (Rosukrenergo, RUE).

"Тому ми пропонуємо провести взаємозарахування вимог і повернути швейцарській компанії решту 5-6 млрд кубометрів газу. Причому зробити це поступово - таким чином, щоб у газовому балансі країни не утворилася діра", - сказав співрозмовник газети.

Водночас, джерело в "Газпромі" каже, що компанія наполягає на поверненні РУЕ 11 млрд кубометрів газу.

"Компанія повинна продати цей газ у найкоротший термін, розрахуватися з нами, а "Газпром", відповідно, поверне "Нафтогазу" $1,7 млрд", - заявили в компанії.

Поки сторони не домовилися про те, яка схема повернення буде застосована, уточнило джерело в РУЕ.

Російський "Комерсант" також пише, що РУЕ повинна отримати від "Нафтогазу" весь газ і продасть його "Газпрому". Ціну джерело газети не уточнило, але в січні 11 млрд кубометрів газу були оцінені в $1,7 млрд, тобто в середньому по $154,5 за 1 тис. кубометрів.

"Нафтогаз" же, за даними джерел "Комерсанта", наполягає на поверненні "РосУкрЕнерго" боргу в розмірі $1,7 млрд. газом за пільговою ціною.

При цьому якщо в результаті вилучення 12,1 млрд кубометрів газу в України виникне дефіцит палива, "Газпром" готовий поставити їй додаткові обсяги, але не дешево, а за ціною четвертого кварталу - $252 за 1 тис. кубометрів, пише російський "Комерсант".

При цьому, як пише видання, влада України хоче "натиснути" на "Газпром" і РУЕ через розслідування тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по ситуації з РУЕ. Його результати не розголошуються, але, за словами співрозмовника "Комерсанта", воно невигідне РУЕ.

Голова ТСК, депутат НУНС Роман Зварич, розповів: "Відповідно до висновків ТСК, ініціатива з укладання угод у січні 2009 року виходила від "Газпрому". Крім того, без згоди "Газпрому" РУЕ не могла б подати позов у суд у відношенні "Нафтогазу".

"При цьому "Газпром" вимагав, щоб у третьому поданні у Стокгольмський арбітраж усі посилання на нього, як на ініціатора підписання угоди про відбір 11 млрд кубометрів газу, були вилучені. У відповідь українська сторона зажадала відкликати позов, і російська сторона погодилася. Але цього не відбулося", - додав він.

Член комітету ВР із питань ПЕК Сергій Пашинський зазначив: "Згідно з цими матеріалами (ТСК), фактично "Газпром" несе більшу відповідальність за сформовану ситуацію, ніж "Нафтогаз", який не ініціював розриву схеми в суді".

"Це досить сильний аргумент для української сторони, щоб домогтися поступок від російської монополії і повернути тільки частину газу, причому в розстрочку", - вважає він.

Як відомо, напередодні Верховний суд України відхилив касацію НАК "Нафтогаз України", зобов'язавши компанію виконати рішення Стокгольмського арбітражу - повернути 12,1 млрд кубометрів газу РУЕ, яким володіють Дмитро Фірташ і "Газпром".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування