Депутат Бундестагу: Україна не вступить у ЄС, якщо політики не змінять напрямок

П'ятниця, 26 листопада 2010, 10:34

Україна ніколи не вступить до Євросоюзу, якщо політична ситуація в державі розвиватиметься так, як зараз.

Таку думку висловила депутат Бундестагу від фракції "Союз 90/ Зелені" Віола фон Крамон в інтерв'ю "Deutsche Welle", коментуючи останню резолюцію Європарламенту щодо України.

За її словами, слова про європейську перспективу для Києва в цій резолюції - "не винагорода", а засвідчення, що Україна є геостратегічно важливим партнером ЄС.

"В багатьох моментах, я б сказала, що завдяки помаранчевій революції 2004 року, вона (Україна) здійснила розвиток. Тому, якби з'явилася можливість для вступу до ЄС для когось із учасників "Східного партнерства", це була би Україна. Але цього ніколи не станеться, якщо політична ситуація розвиватиметься у нинішньому напрямку", - сказала Крамон.

Вона вважає критичну резолюцію Європарламенту щодо України "кроком у правильному напрямку", а в деяких пунктах вона б бажала, "щоб резолюція була ще чіткішою".

"Наприклад, у тому, що стосується останніх місцевих виборів, які хоч і відбулися в мирній атмосфері, але, за даними численних спостерігачів, були порушення. Зокрема, у Харкові, де переміг мер з дуже маленькою перевагою", - заявила депутат Бундестагу.

"Крім того, спостерігається регрес у ситуації зі свободою преси, вільної роботи журналістів", - наголосила вона.

На думку Крамон, "якби українська влада поставилася чесно до критики демократичних обмежень і щось змінила у своїй поведінці, то це стало би правильним кроком".

"Особливо стосовно тих пунктів, за якими цілком свідомо було виявлено тиск: і стосовно ролі СБУ, і утисків свободи преси", - додала вона.

Крамон також вважає хибним рішення про те, що Україна у 2013 році головуватиме в ОБСЄ.

"Головування вирішено віддати Україні, але незрозуміло за що - у нинішній політичній ситуації, коли є регрес у царині свободи преси, коли набирає обертів цензура, коли журналісти не мають достатньої інформації, навіть змушені рахуватися з політичним або й навіть з фізичним тиском", - сказала депутат Бундестагу.

На її думку, "це все означає недостатньо серйозне ставлення до критеріїв і норм ОБСЄ".

"Так само було і з Казахстаном, якому дали головування в ОБСЄ, сподіваючись, що після цього країна почне здійснювати перетворення. Однак сталося якраз навпаки. Я побоююся, що в Україні буде так само", - заявила Крамон.

"Таке рішення, за умов коли преса переслідується, сприймається, як винагорода за правильну політику, а необхідність здійснювати справжні реформи і поступ, досягнутий після помаранчевої революції, зникає. Це можна розглядати як нагороду за правильну політику від лютого цього року. Тому я вважаю це рішення хибним", - наголосила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування