Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може гойднутися в бік "керованої" демократії - експерт

Субота, 27 листопада 2010, 19:00
Ситуація в Україні може гойднутися в бік "керованої" демократії, і певні політичні кола на Заході можуть погодиться на це.

Таку думку в статті для "Дзеркала тижня" висловив провідний фахівець з питань Росії та Євразії Лондонського королівського інституту міжнародних відносин Джеймс Шерр.

"У нинішній Україні доля демократії стоїть під сумнівом. Демократія завжди була найвищою цінністю для багатьох українців, а сьогодні, через десять місяців після приходу до влади Януковича, таких стає все більше", - вважає експерт.

При цьому Шерр зазначив, що "після" помаранчевого демократичного хаосу "багато хто вважає "керовану демократію" кращим з усіх інших видів демократії, які можна було б очікувати в подібній ситуації.

"Але такий компроміс виглядає нічим іншим, як "угодою з дияволом", тобто обміном керованої демократії на довіру іноземних інвесторів, якої так прагне Янукович", - підкреслив він.

При цьому аналітик зазначає, що заяви української влади про євроінтеграційні пріоритети не до кінця відповідають дійсності.

"Говорячи про пріоритетність для України європейської інтеграції, він має на увазі, перш за все, пріоритетність доступу до європейського ринку та фінансування з боку Європи і МВФ", - вважає Шерр.

"Коли ж він заявляє про перспективи вступу України в ЄС, то найбільшу підтримку отримує у тих, хто розуміє, що насправді президент говорить зовсім не те, що думає", - уточнив експерт.

Європейський фахівець також зазначив, що подібну тактику Янукович використовує і щодо Росії.

"У разі якщо Янукович спробує привести Україну на шлях возз'єднання з Росією, шлях, який колись обрала Білорусь і з якого вона сьогодні так відчайдушно намагається звернути, це буде означати відхід від його європейських пріоритетів, незалежно від того, приймає їх він сам або неприймає", - заявив Шерр.

"Однак є можливість, що рівновіддаленість Україна від Європи і Росії, як і її "позаблоковий статус" розширюють для Януковича поле для маневру, принаймні, якщо обидві сторони будуть погоджуватися", - додав експерт.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...