У WikiLeaks з'явиться конкурент зі "зливу"?

П'ятниця, 10 грудня 2010, 08:28

Новий проект колишнього співробітника сайту WikiLeaks Даніеля Домшайт-Берга (Daniel Domscheit-Berg) буде називатися OpenLeaks.

Про це повідомляє der Freitag, пише "Lenta.ru".

Основною відмінністю OpenLeaks від WikiLeaks німець Домшайт-Берг назвав відсутність "культу особистості", який склався навколо Джуліана Ассанжа.

Засновник OpenLeaks пішов із команди Ассанжа у вересні 2010 року через розбіжності з приводу політики керівника WikiLeaks.

Зокрема, Домшайт-Берг вважає, що Ассанж зрадив початкову ідею WikiLeaks, коли став займатися публікацією глобальних досьє, які зачіпають інтереси багатьох країн, а також коли дав деяким газетам винятковий доступ до даних замість того, щоб викласти в інтернет всі документи одразу.

Також він критикував засновника WikiLeaks за те, що його ім'я тепер міцно асоціюється з назвою проекту.

OpenLeaks працюватиме за іншим принципом, стверджує колишній соратник Ассанжа.

Сайт буде приймати інформацію завдяки спеціальній системі анонімних скриньок, безпечнішій зі електронну пошту.

У проекту не буде єдиного центра, що зробить його більше захищеним від виходу з ладу.

OpenLeaks не буде самостійно публікувати документи, а займеться їх розсиланням зацікавленим ЗМІ та організаціям, що позбавить його співробітників від необхідності підтримувати базу даних.

Раніше повідомлялося, що Домшайт-Берг почав писати книгу про WikiLeaks, у якій він планує розповісти про історію створення проекту.

У створенні OpenLeaks йому допомагає студент із Ісландії Герберт Сноррасон, який покинув команду Ассанжа ще до Домшайт-Берга - також через розбіжності.

Наразі на сайтах openleaks.org і openleaks.net висить картинка-заглушка з оголошенням про відкриття OpenLeaks незабаром. Коли саме проект буде запущений, не повідомляється.

Джуліан Ассанж на цей час перебуває під арештом у Великобританії. Його затримали за пред'явленим у Швеції обвинуваченням у сексуальних домаганнях.

Більшість рахунків, на які проект приймав пожертвування на підтримку роботи сайту WikiLeaks, заблоковані.

Перед тим WikiLeaks ("leaks" - "злив") опублікував велику кількість секретних звітів американських дипломатів про ситуацію в країнах їх перебування, що викликало скандали в усьому світі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News