Від ідей Януковича постраждав Тігіпко і "луганські" - експерт

П'ятниця, 10 грудня 2010, 11:20

Ініціативи президента Віктора Януковича є не адмінреформою, а лише бюрократичною реорганізацією.

Про це заявив керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог Віктор Небоженко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це не адміністративна реформа. Люди, яким сказали, що це адміністративна реформа, по своїй наївності не розуміють, що це звичайна бюрократична реорганізація, яка в країнах третього світу зазвичай відбувається один раз на рік перед ухвалення бюджету", - сказав він.

Політолог зазначив, що реорганізовані міністерства і чиновники "зібрані абсолютно за різними принципами: в одному випадку - за цільовим, в іншому - за галузевим, у третьому - за залишковим принципом".

При цьому Небоженко висловив здивування тим, що деякі відомства сформовані за галузевою ознакою, коли "об'єднуються окремі корумповані галузі, пов'язані з енергоносіями".

"Не зовсім зрозуміло, навіщо така концентрація, але це говорить про те, що Фірташ (бізнесмен Дмитро Фірташ) не збирається залишати Україну, раз іде така концентрація ресурсів, пов'язаних з енергоносіями в одному місці", - підкреслив політолог.

Він звернув увагу на те, що "дуже сильно постраждав, звичайно ж, Сергій Тігіпко".

"Це видно по тому, що йому дали дуже високе звання - віце-прем'єр, але при цьому залишили одне із самих жебрацьких міністерств. У той же час Дмитру Табачнику дали величезну кількість відомств (очолив Міністерство освіти, науки, молоді та спорту), але при цьому не зробили віце-прем'єром", - пояснив Небоженко.

Крім того, політолог додав: "Не зрозуміло, чому з'явився віце-прем'єр з інфраструктури, але при цьому водовідведення, каналізація, теплопостачання - все це віднесено до зовсім іншого відомства".

"Тобто частину "жирної" інфраструктури Борис Колесніков залишив собі, а те, що не піддається реорганізації або потребує великої роботи, віддали "луганським", - сказав він.

За словами, Небоженка, у гірше становище потрапили "луганські": "На віце-прем'єра Віктора Тихонова (очолив Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства) поклали все, що погано піддається корупції і потребує докорінної реформи".

Політолог вважає це "чорним гумором" авторів цієї реорганізації.

На думку Небоженка, "поки ми бачимо тільки реорганізацію". "Коли з'являться агентства, інспекції, тобто наступний етап, цілком можливо, ми будемо говорити і про адміністративну реформу", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування