Відомство Волги втратило статус. Його голову хочуть звільняти по-новому

Понеділок, 13 грудня 2010, 08:13

Адміністративна реформа не торкнулася Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг, відомство лише втратило спеціальний статус.

"Раніше Комісія була центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, а тепер стала просто центральним органом виконавчої влади. А більше нічого не змінилося ні в нашій структурі, ні у функціях", - сказав газеті "Дело" голова Держфінпослуг Василь Волга.

Причин втрати Держкомісією "спеціального статусу" Волга не знає, але вважає, що втрата ця насправді невелика.

"Не знаю, чому на папері зник спеціальний статус, але вважаю, що де-факто він усе рівно залишився. Більше того, деякі функції навіть посилилися", - стверджує регулятор небанківських фінансових ринків.

Які це функції, Волга не уточнив, але зазначив, що завдяки новій схемі взаємодії органів центральної виконавчої влади Комісія стала більш незалежною.

"Відповідно до цієї схеми, ми стали ще більш автономні, тому що раніше була низка моментів, які ми мали погоджувати з Мінфіном у рамках фінансової політики, розроблювальної міністерством, а зараз цього не потрібно", - пояснив він.

Сам Волга також залишився на чолі Держфінпослуг, хоча раніше ходили чутки про його звільнення.

Між тим, Комісія отримала завдання протягом двох місяців привести положення про Держфінпослуг у відповідність із указом президента. У новому документі буде запропоновано змінити схему звільнення керівництва Держкомісії.

Так, якщо заразі і голову Держфінпослуг, і членів Комісії призначає і знімає президент, але за поданням глави Кабміну, то в новому проекті буде запропонований інший варіант звільнення: прямо президентом, без участі прем’єр-міністра.

Волга не коментував, які саме зміни будуть вноситися. "Поки що рано про це говорити, бо ми будемо готувити проект указу, а остаточне рішення прийматиме президент. Ми плануємо, що в проекті будуть незначні зміни стосовно вже чинного положення про Держфінпослуг", - сказав він.

А керівник однієї з громадських організацій на ринку небанківських фінансових послуг сказав газеті, що ще сподівається, що зміни можуть торкнутися і Держфінпослуг, але вже після ухвалення закону про регулятори, проект якого готує Адміністрація президента.

При цьому, за інформацією видання, розробники адмінреформи розглядали варіанти реорганізації відомства Волги.

Перший варіант передбачав "розрив" функцій Держкомісії між Нацбанком і Держкомісієюзо цінних паперів і фондового ринку. Другий - злиття Держфінпослуг і ДКЦПФР, із приєднанням до них частини функцій Держфінмоніторингу та НБУ. Третій, найбільш імовірний варіант, передбачав передачу функцій нормотворчості від Держфінпослуг до Мінфіну і перетворення відомства Волги на Держслужбу фінансових послуг із функціями контролю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування