Березовський намагався зробити Тігіпка президентом, але Тимошенко відмовилася

Середа, 15 грудня 2010, 08:11

Борис Березовський намагався реалізувати схему, завдяки якій президентом у 2010 році міг стати Сергій Тігіпко, а Юлія Тимошенко зберегла б прем'єрську посаду.

Як розповів опальний російський олігарх газеті "Сегодня", це було незадовго до другого туру президентських виборів у 2010 році.

На думку Березовського, Тігіпко, який зайняв у першому турі третє місце, мав шанси в другому турі перемогти Віктора Януковича. Для цього Тимошенко мала знятися з виборів.

"Було все просто. За законом України, якщо людина знімає свою кандидатуру, то кандидатом у президенти стає той, хто посів третє місце. Із цією пропозицією я й вийшов", - сказав Березовський.

"Особисто я не зустрічався з Тимошенко. Я передав свою пропозицію через дуже шановну людину, яку весь світ добре знає, але не хочу говорити, хто це", - додав він. (За даними "Сьогодні", йдеться про члена палати лордів Великобританії.)

За словами Березовського, ця людина "приїхала в Україну, зустрілася з Юлією Володимирівною, намагався переконати її".

"Звичайна політична угода, при якій, в ім'я інтересів України, Тігіпко стає президентом, а вона зберігає посаду прем'єра. Далі вони могли домовитися, що якщо реалізують програму, яка влаштовує український народ, то через 5 років вони можуть помінятися ролями: Тимошенко - президент, а Тігіпко - прем'єр. Тим більше, що він банкір, у нього є досвід", - сказав олігарх.

"Абсолютно розсудлива була ідея. Але Юлія Володимирівна показала, що не інтереси України вищі, а вищі її особисті претензії на владу. Вона забунтувала. Сказала, що це - провокація. Що їй заважають домогтися того, про що вона мріяла все свідоме життя", - заявив Березовський.

За його словами, Тігіпко не був у курсі його планів: "Було б некоректно обговорювати це з ним, не обговоривши спочатку з нею (Тимошенко). План був такий: вона приймає пропозицію, потім цей же політик розмовляє з Тігіпко", - сказав Березовський.

На запитання, яку мету переслідував цим він, олігарх відповів: "Я не намагався ніяку Юлію Володимирівну рятувати. Я намагався допомогти продовжити ті реформи, які почалися з "помаранчевої революції".

"На той момент я вважав, що якщо прийде Янукович, то це буде регресія. Я вважав, що поява нового, свіжого, незабрудненого Тігіпка - це і є очікування основної частини людей на Україні", - зазначив Березовський.

Втім, він не сильно розчарований нинішньою політикою України: "Янукович зразка 2009 року зовсім інший, ніж зразка 2004 року. За цей час у нації змінилося все, він же не може йти проти переважної більшості людей, свідомість яких, безумовно, сильно змінилося за 5 років, і в цьому заслуга Ющенка. Вічна йому слава".

На запитання, які в нього зараз відносини з українськими політиками, Березовський відповів: "Я ні з ким не спілкуюся".

У БЮТ же факт згаданих переговорів не підтвердили. "У мене немає таких даних, і я не вважаю за необхідне коментувати фантазії Бориса Абрамовича", - сказав радник Тимошенко Олег Медведєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
Усі новини...