Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Білорусі затримані кілька сотень протестуючих

Понеділок, 20 грудня 2010, 11:54

Опозиція Білорусі вимагає визнати вибори президента, які відбулися 19 грудня, недійсними.

Про це говориться в заяві координаторів кампанії Сергія Калякіна й Віктора Корнієнка.

"У зв'язку з допущеними в ході підготовки й проведення виборів грубими порушеннями Виборчого кодексу, інших актів законодавства про вибори, що відбулися 19 грудня 2010 року, вибори президента не можна визнати вільними і справедливими", - говориться в документі.

Зокрема, вони стверджують, що "повсюдно дільничні виборчкоми відмовляли спостерігачам у прийнятті прозорої процедури підрахунку бюлетенів, процедура підрахунку голосів носила закритий характер, спостерігачам не була представлена можливість бачити вміст бюлетеня".

На думку опозиції, були факти "примуса до голосування з боку керівників підприємств і організацій, викладачів вищих і середніх навчальних закладів".

У свою чергу правозахисна організація "Фрідом хауз" більше не сподівається на вільний і справедливий виборчий процес у Білорусії.

"Спроби білоруської влади придушити голоси опозиції під час і після виборів, у тому числі побоями протестуючих, блокуванням доступу до незалежних ЗМІ й соцмереж, знищили будь-яку надію на вільні й справедливі вибори в Білорусії", - говориться в комюніке "Фрідом хауз".

"Лукашенко і його поплічники вдаються до їхніх старих трюків", - говорить виконавчий директор "Фрідом хауз" Девід Крамер.

"Розбійна поведінка влади стосовно протестуючих заслуговує негайного осудження. Демократичні сили у світі мають встати разом з тисячами тих сміливих людей, які вийшли на Жовтневу площу (у Мінську) на знак протесту проти спроб Лукашенко залишитися у влади не дивлячись ні на що",- підкреслив Крамер.

Тим часом місія спостерігачів від СНД визнала вибори в Білорусії вільними і демократичними, сказав виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.

Він також заявив, що безпорядки в Мінську ввечері й затримання великої кількості представників опозиції не мають ніякого відношення до оцінки виборчої кампанії.

Співробітники міліції під час акції опозиції в Мінську затримали кілька сотень людей, повідомив у понеділок представник прес-служби МВС Білорусії.

"У цей час затриманими є кілька сотень людей. Вони перебувають у спецприймачі-розподільнику ГУВС Мінміськвиконкому", - повідомив представник МВС.

Інтерфакс

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування