У Європі здогадуються, що Янукович усуває Тимошенко через вибори

Середа, 22 грудня 2010, 13:54

Західні політологи вважають, що кримінальне переслідування колишнього прем’єра та лідера опозиції Юлії Тимошенко має політичне підґрунтя.

Як повідомляє Радіо "Свобода", вони не виключають імовірності факту зловживань, але вважають, що правосуддя в даному разі використовується для послаблення опозицiї

Так, голова департаменту України, Росії та Білорусі варшавського "Центру східних досліджень" Марта Ярошевич вважає, що за обвинуваченнями Тимошенко може критися стратегія залякування всієї української опозиції.

Хоча вірогідніше, на її думку, що в такий спосіб нинішня влада намагається позбутися харизматичного політичного лідера в майбутньому українському парламенті.

"Я не можу судити, чи було це зловживанням, з огляду на українські закони. Можливо. Але з іншого боку, нецільове використання державних коштів було поширене й у часи прем’єрства Януковича. Тому, безумовно, "справа Тимошенко" – політично мотивована", - заявила Ярошевич.

"Я б не назвала це "терором української опозиції з боку Януковича", але, вочевидь, він (президент) таким чином намагається обмежити свободу дій Юлії Тимошенко", - додала вона.

"Я не думаю, що дійде до її арешту. Тим часом, якщо її судитимуть і визнають винною, то згідно закону, вона не зможе знову бути обраною членом парламенту на наступних виборах. Гадаю, що найбільшою проблемою Януковича є можливість пані Тимошенко залишатися у парламенті. Вона – харизматичний лідер і тому може завадити діяльності його Партії регіонів", - сказала Ярошевич.

Зі свого боку, французький політолог та професор паризького "Інституту вивчення Сходу" Анн де Тенґі теж припускає, що справа проти Тимошенко може бути керована політичними інструментами.

"Я нічого не знаю достеменно, тож все повинен визначити суд", - зазначила вона.

Втім, за словами французького експерта, "загальновідомо, що на всіх рівнях української політики існує глибока корупція".

"Стверджувати, що пані Тимошенко вчинила щось протизаконне, нині неможливо, хоча, загалом, Україна настільки корумпована, що врешті-решт, мене ніщо не здивує", - сказала де Тенґі.

"Мені видається дуже вірогідним те, що цей вид звинувачень, ця справа, має політичну інструменталізацію. Політичні стосунки в Україні дуже складні, хаотичні й, по-правді кажучи, нецивілізовані. Тож, з огляду на це, сценарій (політичного підтексту) ми відкидати не можемо", - наголосила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...