Політв’язні прийдуть до Лук’янівського СІЗО з книжками

Середа, 12 січня 2011, 07:33

Занести в середу, 12 січня, книжки українських письменників у Лук’янівське СІЗО закликав учасник акції "Україна без Кучми" Микола Ляхович.

Його засудили до 5 років позбавлення волі – найбільший термін серед 18 учасників подій 9 березня 2001 року, коли біля Адміністрації президента відбулися зіткнення між опозиціонерами та міліцією.

Майже 10 років тому книжки у Лук’янівське СІЗО Ляховичу та ще 17 унсовцям приносив екс-міністр Юрій Луценко, який зараз сам перебуває за ґратами.

Нині українських політв’язнів ставатиме дедалі більше, сказав Радіо "Свобода" Ляхович.

"Коли я перебував із 9 березня 2001 року в Лук’янівському СІЗО, там на вікнах були так звані "баяни", металеві жалюзі, що було видно лише трішки неба, спека, не було чим дихати. Немає досі бібліотеки, щоб читати гарні книжки. Тому ми завтра принесемо "Холодний яр" і книжки Івана Багряного "Сад Гетсиманський", - сказав він у вівторок.

На думку Ляховича, поновлення Генпрокуратурою наприкінці грудня минулого року розслідування справи організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми" є намаганням чинної влади чинити тиск на бютівця Андрія Шкіля, який у 2001 році 13 місяців провів у СІЗО.

Щодо Ляховича, то його батьків протягом двох тижнів тероризували невідомі особи телефоном, вимагаючи повідомити місце проживання сина, а також він зазнавав тиску як підприємець і з боку податківців.

"Ця кучмівська влада у порівнянні з донецьким кланом виглядає дитячим сміхом", - вважає Ляхович.

"Якби я не мав родини, дружини та дитини, за яких несу відповідальність перед Богом, то був би у перших рядах проти цієї влади, голодував би як перед 9 березня 2001 року", - також заявив він.

Ляхович повідомив, що троє учасників акції громадянської непокори, які були затримані 9 березня 2001 року в Києві, сьогодні уже покійні. За його словами, саме нелюдські умови утримання в камері, нерви (у "справі 9 березня" відбулось 150 судових засідань), численні травми через побої і скоротили вік трьом активістам акції "Україна без Кучми".

Із п’яти років, які він отримав згідно з рішенням суду, за ґратами провів половину терміну. У жовтні 2003 року Ляхович повернувся на волю завдяки клопотанням парламентарів. Нині він – інвалід другої групи, із судимістю, позапартійний.

Україна, на відміну від Парламентської асамблеї Ради Європи, так і не визнала учасників акції "Україна без Кучми" українськими політв’язнями. Верховний Суд не зняв із них судимості. Оскільки МВС, яке очолював тоді Луценко, не надало суду матеріалів про додаткові обставини "справи 9 березня".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування