Україна підвищує вимоги до продуктів з Німеччини через діоксин

Середа, 12 січня 2011, 10:54

Україна з 14 січня запроваджує додаткові вимоги до імпорту продуктів тваринного походження та кормів із Німеччини у зв'язку із зараженням м'яса та яєць птиці діоксином.

Про це повідомили "Deutsche Welle" у Держкомветмедицини.

Від п’ятниці вся продукція птахівництва, свинарства та корми для тварин, які завозитимуться в Україну з Німеччини, повинна буде супроводжуватися додатковими сертифікатами, де вказані результати дослідження на діоксин.

З такими додатковими вимогами Україна хоче убезпечити себе від потрапляння на її територію продукції, зараженої небезпечною отрутою, яку на початку року виявили у Німеччині.

Заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини України Віталій Башинський переконаний, що лабораторний висновок про відсутність діоксинів, який видає державний компетентний орган ФРН, є найкращою гарантією, що заражені продукти не потралять на стіл українцям.

"Це гарантує держава, а не виробник про те, що дана продукція, або сировина не містить будь-яких залишків діоксинів", - сказав Башинський.

Скільки діятиме це обмеження, він не уточнив, але зазначив, що зазвичай такі додаткові вимоги діють від півроку до кількох років.

Чи контролюватимуться продукти з додаванням яєць на кшталт макаронів чи випічки, які імпортуються з Німеччини, чиновник не уточнив. Він сказав, що це контролює в Україні державна санiтарно-епiдемiологiчна служба.

Експерти наголошують, що єдиний орган контролю безпеки харчової продукції, який міжнародні організації пропонують Україні створити, міг би ретельніше і ефективніше контролювати не лише "небезпечний імпорт", а й українських виробників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування