Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грищенко: Україна стала для світу позитивом і дасть Європі "драйв"

Субота, 15 січня 2011, 13:11

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко вважає, що у 2010 році Україна була для світу "джерелом скоріше позитиву, ніж негативу".

Про це він написав у своїй статті для "Дзеркала тижня".

"Активно відновлювалася економіка. Різко знизилося напруження у відносинах із Росією. Реформи, привид яких так довго блукав по Україні, розпочалися неочікувано швидко і без будь-якої "розкачки", - зазначив Грищенко.

"І хоча опозиція доклала всіх зусиль, аби дискредитувати її в очах світу, справи цієї влади говорять самі за себе: Україна почала виконувати те, що Європейський Союз називає "домашніми завданнями", а український виборець — реформами", - додав він.

Грищенко вважає, що зараз "Європа застигла на роздоріжжі, шукаючи новий напрям розвитку та новий політичний "драйв".

"Здійснивши успішні реформи, Україна може допомогти їй знайти і перше, і друге. Протягом минулого року наші відносини розвивалися саме по цій траєкторії", - зазначаив він.

На думку Грищенка, "на тлі цілої низки країн, які тягнуть Європу донизу, Україна почала рух по висхідній".

"І це ще одна причина, чому вона важлива для всього континенту", - пише він.

Грищенко також зазначив, що українська влада сповідує у зовнішній політиці "концепцію жорсткого європейського прагматизму", тоді як опозиція – "концепцію самозакоханого європейського мрійництва".

"Найпростіше — це говорити "неможливо" і тягнути Україну назад, у тенета комунальних сварок із Росією. Найпростіше — це повторювати стару мантру, що "або ми увійдемо в НАТО, або нас з’їсть Росія". Найпростіше — це міркувати, як розвивалися б події, якби надворі було інше сторіччя, поруч інша Росія, а в Брюсселі — інший НАТО", - написав він.

Торкаючись теми україно-російських відносин, Грищенко зазначив, що "певні політичні сили в Росії повинні пройти свою частину шляху та відмовитися від погляду на Україну як інструмент посилення/послаблення Заходу".

"Справжнє українсько-російське партнерство може базуватися тільки на усвідомленні, що Україна і Росія важливі одна для одної самі по собі, а не як інструмент у реалізації тих чи інших геополітичних планів", - вважає він.

"Так само, як Україні було тісно у шаблоні зовнішньополітичної стратегії "геть від Москви", їй буде тісно і в шаблоні "русского мира", - додав Грищенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування