Міліція затримала активістку "FEMEN" за акцію з обіймами

Понеділок, 17 січня 2011, 07:39

Вінницька правозахисна група засуджує затримання київськими міліціонерами активістки руху "FEMEN" Інни Шевченко під час акції "Вільні обійми" ("Free hugs").

Про це йдеться в заяві, поширеній прес-службою ВПГ.

Як повідомляється на блозі "FEMEN", Інна Шевченко була затримана на Хрещатику в суботу, під час проведення спільного з журналом "What's on" фотопроекту, присвяченого Міжнародному дню обіймів: повністю одягненні активістки з плакатами "Free hugs" обіймали охочих на центральній площі Києва.

Міліціонери мотивували затримання фразою "Чого ви ходите великою компанією" і закидали активістці носіння короткої спідниці, але коли в одязі не виявили підстав для затримання, затримали Інну Шевченко за ст.. 185 АКУ (порушення порядку проведення акцій).

Вінницька правозахисна група вважає, що МВС "вдається до кампаній залякування всіх, хто потенційно здатен на будь-які форми публічного протесту".

"Це підтверджує й оприлюднена цими днями вказівка замміністра внутрішніх справ Ратушняка №266/рт, якою органам та підрозділам МВС України доводяться "завдання", що прямо порушують права громадян України, зводять діяльність міліції до протидій мирним протестам і протиправному втручанню в приватне життя громадян", - вважають правозахисники.

"Показовим є те, що порушення права на свободу мирних зібрань набирає обертів, щойно Україну залишив єврокомісар з питань розширення та сусідства Штефан Фюле, який був змушений в чергове підкреслити неможливість подальшої євроінтеграції України без зміцнення поваги до прав людини та свободи ЗМІ", - наголошує ВПГ.

На думку правозахисників, порушення права людей на свободу мирних зібрань за чинної влади стають дедалі більш поширенішими та зухвалими в Україні.

"Затримання людей, які у вихідний день в центрі міста обіймали перехожих з метою викликати позитивні емоції та подарувати радість, лише підтверджують усю глибину маразму та правового невігластва нинішньої міліцейської верхівки", - заявляє ВПГ.

Вінницька правозахисна група закликає уповноваженого Верховної Ради з прав людини у співпраці з організаціями громадянського суспільства підготувати спеціальну доповідь щодо дотримання права громадян України на свободу мирних зібрань і представити його на спеціальних парламентських слуханнях.

"Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури вжити заходи прокурорського реагування у зв’язку з протиправними діями співробітників міліції, які незаконно затримали активістку руху "FEMEN" Інну Шевченко та склали відносно неї протокол про неіснуюче адміністративне правопорушення", - заявляють правозахисники.

"Ми сподіваємося на принципову оцінку незаконних дій міліції щодо громадянки Інни Шевченка і з боку Шевченківського райсуду м.Києва, який 17 січня розгляне вказаний інцидент", - наголошує ВПГ.

У свою чергу, "FEMEN" збирається о 10:30 у понеділок провести під будівлею Шевченківського райсуду Києва пікет "проти ідіотизму і свавілля правоохоронних органів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News