Курков: Янукович намагається вибудувати владу за російською моделлю

Понеділок, 17 січня 2011, 10:39

Письменник Андрій Курков вважає, що президент Віктор Янукович будує владу за російською моделлю, і йому байдуже, що думають на Заході про переслідування опонентів.

Таку думку він висловив "Бі-Бі-Сі", нагадавши про арешти й справи проти екс-чиновників з уряду Юлії Тимошенко.

На думку Куркова, оточення Януковича "найбільше боїться", що Тимошенко стане наступним президентом, якщо її допустити до наступних виборів. Саме тому, вважає він, команда Януковича не пошкодувала грошей на американську аудиторську кампанію, яку запросла перевірити фінансові справи минулого Кабміну.

"Американці попрацювали декілька місяців і поїхали мовчки, не оголосивши про знайдену корупцію. Мабуть, нічого не знайшли. Бліцкриг проти Тимошенко провалився. Тепер – це вже повільна і нудна війна, яка більше схожа на корпоративну помсту", - вважає письменник.

При цьому Курков передбачає, що якщо Тимошенко стане наступним президентом, то "корпоративна помста продовжиться, тільки тоді вже з її боку".

"Сам Янукович робить вигляд, що жодним чином на боротьбу з опозицією не впливає. Мовляв, є судова система, вона і вирішить: хто правий, хто винен. Те, що судова система повністю підконтрольна адміністрації президента і майже повністю корумпована – знають навіть українські діти", - зазначає письменник.

Однак йому здається, що Януковича "мало турбує, що думають про цю ситуацію на Заході і в самій Україні".

"Очевидно, що Янукович і його оточення намагаються вибудувати владу за російською моделлю і в ідеалі хотіли б переформатувати країну під "керовану демократію", яка існує в сусідній Росії. Однак завдання це непосильне, доки в країні є реальна опозиція", - вважає Курков.

"Якщо в Москві на останній Марш Незгодних прийшли 150 опозиціонерів, яких одразу ж заарештували і відвезли, то в Києві під час недавніх протестів проти нового Податкового Кодексу на центральній площі збиралися кілька десятків тисяч мітингуючих", - нагадав він.

Водночас, Курков не схильний називати Януковича "проросійським президентом".

Він зазначає, що на початку президентства той регулярно зустрічався з Дмитром Медведєвим і Володимиром Путіним, але й до Брюсселя літав. На думку Куркова, Янукович підписав із Росією договір про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту РФ у Криму, бо розраховував, що Росія знизить ціну на газ для України.

"Дива не сталося. Газ не подешевшав. Україна не визнала незалежність Абхазії, як того обіцяв Путіну Янукович. У результаті російське телебачення показало злу пародію на українського президента. Та й сам Путін свій останній візит до Києва несподівано скоротив і поїхав додому незадоволений, скасувавши обід з прем'єр-міністром Азаровим", - зазначив письменник.

На думку Куркова, "геополітично ситуація України зараз трохи скидається на становище Білорусі: ні з Росією, ні з Заходом, а головне – втримати владу". "Втім, таке порівняння, звичайно, не зовсім правильне. Україна досі утримується в стані відносної демократії...", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...