Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров хоче сам визначати розмір соцвиплат

Вівторок, 18 січня 2011, 09:27

Кабмін намагається отримати повноваження парламенту щодо визначення розмірів соціальних виплат та порядку їх фінансування.

Як пише "Комерсант-Україна", у Верховній Раді був оприлюднений урядовий законопроект про гарантії держави щодо виконання рішень суду.

Згідно з цим документом, за рахунок коштів держбюджету можна буде проводити виплати по виконанню судових рішень про стягнення боргів з держорганів, установ і організацій, боржників-юросіб.

Як пише видання з посиланням на підрахунки Кабміну, на ці цілі щорічно буде потрібно 3,5 мільярда гривень.

"Втім, у законопроекті міститься більш резонансне положення, про яке немає згадки в пояснювальній записці до документу. Верховній Раді запропоновано передати Кабміну повноваження самостійно визначати розміри соціальних виплат і пільг низці категорій населення, а також порядок їх виплат", - йдеться у публікації.

Згідно з документом, ці зміни торкнуться ветеранів і дітей війни, жертв нацистських переслідувань, ветеранів праці, чорнобильців і сімей, які проживають на територіях радіоактивного забруднення.

"В уряді хочуть самостійно обчислювати розмір виплат, порядок надання путівок та їх компенсації", - пише газета.

"Крім того, таке право Кабміну буде поширюватися на визначення пільг з оплати житлово-комунальних послуг співробітниками міліції і прокуратури (зараз їм надається 50-процентна знижка)", - наголошується у публікації.

У свою чергу, екс-міністр праці і соцполітики Людмила Денисова вважає, що такі повноваження необхідні уряду для визначення виплат виходячи з фінансових можливостей держбюджету, що призведе до зменшення розмірів соцгарантій.

За словами секретаря комітету з питань соцполітики та праці, НУНСівця Володимира В'язівського, Конституція передбачає, що всі пільги - і для підприємців, і для незахищених верств населення - встановлюються виключно законами.

"Всі заклинання про те, що у нас відроджується економіка, не працюють. Грошей на всіх не вистачає. І щоб це публічно не виносити в Раду, Кабмін хоче сам встановити соцстандарти", - вважає він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування