В Ірані за мітинги проти влади вимагають смерті

Вівторок, 15 лютого 2011, 13:40

Іранські провладні політики вимагають смерті для лідерів опозиції через масові акції протесту, які відбулися в понеділок.

Мехді Каррубі та Мір-Хосейна Мусаві є корупціонерами за своєю сутністю та мають бути притягнуті до суду", - наводить слова одного з політиків офіційна інформаційна агенція Irna.

Термін "корупціонери за своєю сутністю" використовувався раніше щодо політичних дисидентів та передбачає смертну кару.

Депутати Ірану вимагають смерті для лідерів опозиції. фото Reuters

Також близько 50 депутатів-консерваторів пройшли в холі парламенту, скандуючи "Смерть Мусаві, смерть Каррубі".

Саме екс-прем'єр Мір-Хосейна Мусаві і екс-спікер меджлісу Мехді Каррубі, які зараз фактично перебувають під домашнім арештом, і є лідерами опозиції.

Під час сутичок, які відбулися в понеділок, загинула одна особа, багато були поранені.

Протести в Ірані фото BBC/AP

Водночас в Ємені вже п'ятий день тривають акції протесту. Понад 3 тисячі осіб зібрались на вулицях, вимагаючи реформ та відставки президента, який є союзником США в боротьбі проти єменського крила Аль Каїди.

Поліція намагалася розігнати демонстрантів, використовуючи сльозогінний газ та кийки, але протестувальники продовжили їхній марш з Університету Санаа до центру міста.

Однак в центрі міста на них чекали понад 2000 тисячі прихильників влади. Зав'язалися масові бійки. Протестанти кидали каміння. Є поранені, серед них один депутат.

В Бахрейні в понеділок загинула одна людина. Другий протестувальник був убитий у вівторок під час похоронної процесії демонстранта, який загинув в понеділок під час акцій протесту.

В Бахрейні мотивації демонстрантів відрізняються від загальних вимог в інших країнах. Тут шиїти вважають себе дискримінованими. Ці виступи не направлені конкретно на зміну уряду. Тут протестувальники виступають швидше за політичні права та свободи.

вулиці Бахрейна фото Al Jazeera
вулиці Бахрейна фото Al Jazeera 

Українська правда за матеріалами Al Jazeera, Reuters

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...