Януковича будуть схиляти наростити участь у СНД

П'ятниця, 18 лютого 2011, 09:53

Виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв у п’ятницю зустрінеться з президентом Віктором Януковичем і головою МЗС України Костянтином Грищенком.

Як сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", йтиметься про нарощування Україною рівня своєї участі в інтеграційній взаємодії в рамках СНД.

"У п’ятницю я зустрінуся з президентом Віктором Януковичем і міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Будемо говорити про те, де Україна може наростити рівень своєї участі в інтеграційній взаємодії в рамках СНД", - повідомив він.

"Друга мета - підготовка до цілої низки заходів у рамках Співдружності, які пройдуть на території України. А їх планується досить багато. Назву найближчі: 8 квітня в Києві відбудеться засідання ради голів МЗСів, 15 квітня в Ялті - економічної ради СНД", - зазначив Лебедєв.

За його словами, протягом останніх 5 років "Україна послабила свою співпрацю в рамках СНД і навіть відкликала деяких своїх представників зі складу органів Співдружності - зараз вони повернулися й активно працюють".

"У той період Україна відмовлялася підписувати багато важливих документів, які приймалися в рамках Співдружності. Нинішнє керівництво країни переглядає ці рішення, і торік Київ підписав цілу низку документів, які регламентують внутрішні процедури СНД", - зазначив Лебедєв.

"Україна зараз розгорнулася вбік співпраці з країнами СНД. Але водночас я хотів би, щоб вона ще активніше брала участь у діяльності Співдружності. Потенціал для цього є", - додав він.

Лебедєв також зазначив, що ратифікація статуту СНД - це внутрішня справа України, але, на його думку, вона "підвищила б статус України в рамках Співдружності".

"Це був би знаковий у політичному плані крок, і я дуже сподіваюся, що коли-небудь це станеться", - сказав виконавчий секретар Співдружності незалежних держав.

Він також зазначив, що зараз ведеться робота з підготовки нового договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД, "новий документ практично готовий".

"Ми дуже сподіваємося, що в березні узгодження закінчиться і 15 квітня текст буде представлений на розгляд економічної ради СНД у Ялті, а 20 травня в Мінську його підпишуть голови урядів країн СНД. Хочу зазначити, що українська делегація активно працює над підготовкою договору, і тому ми дуже сподіваємося, що Київ цей договір підпише", - сказав Лебедєв.

За його словами, у новому договорі скоротиться кількість вилучень і обмежень із ЗВТ - з 37-ми до 2-х.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...