Російські українці заявляють, що Грищенко каже неправду

Неділя, 20 лютого 2011, 10:56

У Об'єднанні українців Росії спростовують інформацію про те, що у російської влади були підстави для претензій до організації.

Про це йдеться у заяві прес-служби об'єднання у відповідь на виступ міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка у Верховній Раді.

Як відомо, Грищенко заявив, що Об'єднання українців Росії не проводило щорічні збори і відсутні відділення організації більш ніж у половині суб'єктів РФ, "що не дає їй законних підстав вважатися федеральною громадською організацією".

"Зазначені твердження є невірними, оскільки статутом ОУР не передбачено проведення ніяких "щорічних зборів". Вищим органом організації є Конгрес ОУР, який проводився, як і належить, один раз на чотири роки", - йдеться у заяві.

"Між конгресами постійно діючим керівним органом є Рада ОУР, засідання якої проводилися щорічно. Відділення ОУР створено у 45 регіонах Росії з 83, що, як легко підрахувати, складає 54,22 % від загальної кількості регіонів", - наголосили у об'єднанні.

"Крім того, справжня причина намагання ліквідувати федеральні українські організації була чітко названа міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим – ведення ними "політичної" діяльності", - зазначається у заяві.

Також у Обєднанні українців Росії заявили, що не відповідає дійсності твердження Грищенка про те, що Бібліотека української літератури в Москві працює у нормальному режимі.

"Вилучено сервер, вінчестери комп'ютерів, книги, періодику. Не працює бібліотечний сайт, співробітники не можуть користуватися сучасними інформаційними технологіями, продовжуються їхні допити міліцією, колектив та читачі перебувають у постійній напрузі", - йдеться у заяві.

У об'єднанні заявили, що "зірвано усталений процес отримування читачами періодичних видань України, що призведе в майбутньому до повного припинення розповсюдження української періодики в Росії".

"Загалом висловлюємо жаль, що для виступу міністру закордонних справ України було підготовлено фактологічно невірні та такі, що вводять в оману народних депутатів України та українську громадськість, відомості", - наголошується у заяві.

"Об'єднання українців Росії та українські організації РФ чекають від МЗС України та посольства України в РФ не повторювання тенденційної та інспірованої інформації, а реальних кроків із захисту національно-культурних прав української громади", - заявили в ОУР.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування