Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кармазін: простіше змінити Азарова, ніж Конституцію

Вівторок, 22 лютого 2011, 07:29

Депутат НУНС Юрій Кармазін називає указ президента Віктора Януковича щодо створення Конституційної Асамблеї "непродуманим кроком", що роз’єднує країну.

У інтерв’ю УНІАН він зазначив, що в трьох із п’яти пунктів указу йдеться про підтримку ініціативи президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука.

Депутат вважає, що таким чином Янукович намагається розділити на двох свою відповідальність за "неконституційні дії і за узурпацію влади".

Кармазін наголосив, що Конституцією не передбачено, що зміни до неї має готувати якась Конституційна Асамблея. "Президенту України треба дотримуватись чинної Конституції, бо інакше він себе ставить поза Конституцією", - додав він.

На думку депутата, шляхом створення Конституційної Асамблеї Янукович хоче передбачити у новому Основному Законі ще більше повноважень для себе.

Кармазін наголосив, що президент уже призначає всі органи влади. "Це не є нормально, оскільки фактично Кабмін позбавлено статусу вищого органу виконавчої влади", - додав він.

"Хоча зрозуміло, що такі функції не можна надавати Кабміну під керівництвом Миколи Азарова, бо він ними користується не на користь державі, але це ж не привід, що через Азарова треба міняти Конституцію, бо простіше – змінити Азарова", - заявив Кармазін.

Він не виключив, що зміни до Конституції можуть затвердити поза парламентом, тобто на референдумі. За словами Кармазіна, це також буде порушенням Конституції.

"Ви знаєте, що ніхто ніколи не думав, що оминуть парламент і просто так повернуться до Конституції 1996 року через рішення Конституційного Суду України. Це було справді неможливо з точки зору Конституції, але стало можливо з точки зору тієї дійсності, коли Конституцію ніхто не хоче дотримуватись", - сказав Кармазін.

За його словами, "влада вже бачить для себе серйозну загрозу, бо кругом йде невдоволення тими діями, які нею робляться", тож зміни до Основного Закону можуть бути ухвалені в обхід парламенту.

Депутат також вважає створення Конституційної Асамблеї сигналом для парламентської більшості, що при ухваленні нової редакції Конституції без неї можуть обійтися.

"На сьогодні президент не має у Верховній Раді України конституційної більшості у 300 голосів", - констатував Кармазін.

За його словами, саме створення Конституційної Асамблеї можна вважати способом дотиснути "300 голосів за потрібне йому рішення, за потрібну йому Конституцію" під приводом того, що інакше все може бути зроблене поза парламентом.

Як відомо, 21 лютого, Янукович підписав указ про підтримку ініціативи президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної Асамблеї для підготовки змін до Конституції України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування