У Брюсселі бачать, що відносини з НАТО при Януковичі "атрофувалися"

Четвер, 24 лютого 2011, 08:55

Відносини України та НАТО "атрофувалися" через позицію президента Віктора Януковича, тоді як країна могла б мати зиск від них.

Таку думку висловив директор програм зовнішньої політики та оборони Центру європейських реформ у Брюсселі Томас Валасек в інтерв’ю DW.

"Причина атрофації відносин України та НАТО дуже проста. Віктор Янукович представляє ту частину українського суспільства, яка не вірить що для України членство в НАТО може бути чимось позитивним", - сказав він.

"Судячи з опитувань громадської думки в Україні, його позицію підтримує доволі значна частина населення", - додав експерт.

Водночас, він наголосив: "Є велика різниця між бажанням приєднатися до НАТО та бажанням співпрацювати з альянсом".

"Адже багато в чому Україна має зиск від НАТО вже нині – не як член альянсу, а як партнер. Це допомога у реформуванні армії, тренінг військових, обмін інформацією спецслужб, технічне сприяння. Тобто можна залишатися поза альянсом і все ж багато чому в нього вчитися", - наголосив Валасек.

На зауваження, що політична ситуація змінилася не лише в Україні, а й мінилося керівництво у США, стосунки Вашингтона та Москви, він сказав: "Якщо ви хочете натякнути, що альянс втратив інтерес до України, бо відносини НАТО та Росії поліпшилися, моя відповідь на це буде негативною. Такої взаємозалежності немає".

"Країни НАТО завжди дотримувалися позиції, що вони хочуть підтримувати з Росією якомога кращі відносини. Багато часу та сил знадобилося, щоб нині ситуація покращилася. Утім, відносини з Росією та розширення альянсу не є взаємозалежними", - сказав Валасек.

"НАТО наголошує, що будь-яка країна, яка хоче стати членом організації, має виконати відповідні вимоги й тоді зможе приєднатися. Цей принцип залишився незмінним. Просто змінилася політична ситуація в самій Україні. І Росія тут ні до чого", - запевнив він.

За словами експерта, ідея приєднання України до НАТО була нереалістичною "лише тому, що минуле керівництво не зробило нічого для того, щоб Україна могла стати членом альянсу", не провело підготовчої і роз’яснювальної роботи.

Томас Валасек раніше працював керівником відділу безпеки та оборони міністерства оборони Словаччини, а також радником України та Боснії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування