У Британії вже порівнюють Україну з путінською Росією

Понеділок, 28 лютого 2011, 10:13

В Україні є очевидними "засилля бандитів та непотизм".

Про це пише британський часопис Economist, повідомляє УНІАН.

Як зазначає видання, Україна за президенства Віктора Януковича уособлює собою тренд: "експансія на схід західноєвропейських цінностей, що мала місце в 90-х роках, змінилася на просування у західному напрямі пострадянської моделі".

Незважаючи на запевнення українських високопосадовців, що реформи в Україні вже набирають силу, британський журнал  вважає, що насправді вже "очевидними є засилля бандитів та непотизм(кумівство)", в той час як реформам ще лише належить розпочатися.

"Перші місцеві вибори за Януковича виявилися брудними. В повітрі гусне атмосфера залякування. Інвестори скаржаться, що їх бізнеси переходять в руки наближених до Януковича", - зазначає видання.

"Як і в Росії на світанку путінського правління, вплив парламенту, прем'єр-міністра та уряду було обмежено. Рішення ухвалюються в президентській адміністрації. Прокурори, Конституційний Суд та центробанк втратили залишки самостійності", - йдеться у публікації.

"Ще одна сторінка, переписана Януковичем з путінської книжки, це експлуатація правої націоналістичної партії в Західній Україні, щоби використати її в якості опозиції, яку можна подолати порухом руки і яку можна продемонструвати Заходу і Києву як потворну альтернативу очолюваній ним Партії регіонів", - зазначає видання.

Як наголошується у статті, "щоби надати удару по Тимошенко вигляду легітимності, уряд винайняв американську компанію, щоби та перевірила її поведінку на прем`єрській посаді".

"Знайшли - як кіт наплакав. Тепер її звинувачують у використанні грошей, отриманих від продажу квот на викид в атмосферу парникових газів, на виплату пенсій, а не на боротьбу із забрудненням, а також у закупівлі карет швидкої допомоги, що не відповідають стандартам", - пише часопис.

Видання зазначає, що "у країні, де крадуть мільярди доларів від тіньових оборудок з газом, такі звинувачення видаються не лише політизованими, але й непереконливими".

Водночас часопис зазначає, що вчинки Януковича наражаються на кволу критику з боку Заходу.

Причиною цьому є втома Заходу від України, а також те, що в адміністрації  США має зараз більш важливі завдання. Окрім того, Вашингтону незручно критикувати Януковича після того, які він зголосився передати США запаси високозбагаченого урану.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування