Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада обіцяє написати правила виборів завчасно

П'ятниця, 4 лютого 2011, 14:15

Законопроект про вибори народних депутатів, який ініціює президент Віктор Янукович, буде розроблений до кінця поточного року.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович на прес-конференції в п'ятницю.

"Цілісний фінальний текст цього законопроекту з'явиться до кінця цього року", - заявив він.

При цьому міністр зазначив, що закон про вибори народних депутатів вперше буде прийнятий не напередодні самих виборів, а задовго до їх початку.

"Так що приблизно за рік до початку виборчої кампанії, я сподіваюся, ми отримаємо проект закону, і після того, як він пройде всі внутрішні і міжнародні експертні оцінки, буде представлений народним депутатам", - сказав він.

Лавринович нагадав, що для розробки даного законопроекту указом президента була створена робоча група, яка провела вже три засідання.

За його словами, на першому засіданні групи Янукович чітко визначив, що в законопроекті про вибори народних депутатів повинна бути закладена змішана мажоритарно-пропорційна система.

"Це питання не дискутується", - підкреслив Лавринович.

Міністр зазначив, що на засіданнях групи з деяких питань уже досягнуті компроміси, зокрема, щодо системи формування виборчих комісій - передбачається, що буде збережено принцип, який закладено в чинному законі.

У той же час, є питання щодо яких "немає жодного бачення". Зокрема, це стосується голосування громадян України, які в день виборів перебувають за кордоном, в одномандатних мажоритарних округах.

Крім того, виникли розбіжності між українськими та міжнародними експертами в питанні фінансування виборчої кампанії: українські експерти виступають за те, що виборчий фонд не повинен бути обмежений, міжнародні експерти дотримуються протилежної позиції.

Лавринович також заявив, що в Україні не ставиться питання про розробку виборчого кодексу, оскільки неможливо уніфікувати процедури і терміни різних видів виборів - парламентських, президентських і місцевих.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування