Кужель попросила Януковича пояснити, на який "верх" ідуть хабарі

Понеділок, 14 березня 2011, 08:45

Боротьбу з корупцією треба починати з контролю за бюджетними витратами та доходами чиновників.

Таке переконання висловила "Бі-Бі-Сі" екс-голова Державного комітету з підприємництва, заступник голови партії "Сильна Україна" Олександра Кужель.

Вона погодилася з ведучим, що в Україні "крадуть прямо з бюджету": "Сто відсотків, це так".

"Коли Януковича обрали на посаду президента, я, обіймаючи посаду голови Держпідприємництва, відправила йому два листи. В одному з листів я написала: шановний пане президенте, якщо ви дійсно збираєтесь боротись із корупцією, то для цього потрібно зробити ось такі кроки. Я не отримала відповіді...", - сказала Кужель.

"Наскільки я знаю, після нашого відкритого звернення до президента на понеділок заплановане спеціальне засідання. Зараз збирають інформацію щодо випадків порушень, і ми відправляли сьогодні теж таку інформацію", - сказала вона.

"Сергій Тігіпко просив нас подати всі звернення громадян, які ми отримали щодо порушень. А таких звернень дійсно багато, від так званих прозорих, "білих" бізнесменів, які не бояться назвати свої прізвища", - додала Кужель.

За її словами, більше всього інформації про хабарі на митниці дають люди, які там працюють.

"Потрібно виписати новий Митний кодекс, і ми його підготували", - сказала Кужель.

"Але найстрашніше, що зараз комуністи (представник Компартії очолює Держмитком) підготували свій проект, зареєстрували його у Верховній Раді, а там вся корупція, яка є сьогодні, узаконюється. Якщо він буде ухвалений, як то кажуть "не приходячи до тями", то це буде біда", - заявила вона.

Кужель переконана: для боротьби з корупцією необхідно одночасно робити дві дії:

"Перше – це контроль за використанням бюджетних коштів, друге - впровадження непрямих методів оподаткування контролю над президентом, чиновниками всіх рівнів. Це означає не тільки декларування своїх видатків, а також те, що за чиновником мають стежити, якщо є сигнал, що він живе не по тих грошах, які отримує".

"Коли прийшла помаранчева революція, 3-4 місяці не брали хабарів, підприємці мені телефонували і казали: що робити? Нічого не рухається, не підписується жодне рішення, не рушає товар, не йдуть торги. Після того почали брати, але вартість хабара піднялася у десять разів. Зараз вже ніхто нічого не боїться, на тій же митниці, де, до речі, працює багато порядних людей, - з них буквально вимагають збирати кошти, відправляти в "общак", - наголосила Кужель.

"Тому я і звернулась до президента. Підприємці скаржаться нам на корупцію, і зазначають, що їм кажуть, мовляв, перепрошую, але так вимагають зверху. Я і просила президента, щоб він пояснив, який це самий великий верх", - пояснила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News