За рік президентства Януковича українці стали менш щасливими

Понеділок, 14 березня 2011, 13:08

У 2011 році кількість щасливих людей, які живуть в Україні, скоротилося з 65% до 63% у порівнянні з 2010 роком.

Про це свідчать результати соцдослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), повідомила заступник гендиректора компанії "Україна сьогодні" Наталя Іщенко.

"Таке невелике зниження рівня щастя відбулося вперше за останні 6 років", - заявила вона на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Але це зниження незначне, і радше можна говорити про те, що рівень щастя в Україні стабілізувався", - додала Іщенко.

Відповідно до опитування, 34% респондентів вважають себе однозначно щасливими, 29,2% - радше щасливими, ніж нещасними, 9% - скоріше нещасними, ніж щасливими й 7,9% - однозначно нещасними.

Визначальним фактором позитивного сприйняття українцями рівня свого щастя є рівень доходу.

Так, серед тих, хто може дозволити собі придбати все, що хоче, рівень щасливих людей становить 100%, серед тих, кому грошей не вистачає навіть на їжу, - 40%.

Водночас, найважливішими факторами для щасливого життя опитані назвали сімейні цінності - 39,4%, здоров'я - 32,4%, матеріальне благополуччя - 21,9%, дітей і онуків - 19%, особистісні цінності й самореалізацію - 15,9%, роботу - 9,8%, духовні потреби - 10%, любов і дружба - 6%.

Рівень щастя також залежить від віку й статі. Так, серед людей у віці 18-29 років частка щасливих людей становить 58%, старше 70-ти років - 16%.

Найбільше щасливих людей живе в західних регіонах - 74%, найменше в центральних - 56%, на сході - 64%, півдні - 62%.

Генеральний директор КМІС Володимир Паніотто вважає, що зниження рівня відчуття щастя серед українців обумовлене тим, що ейфорія після президентських виборів, на яких переміг кандидат, підтримуваний майже половиною населення країни, пройшла, а рівень матеріального добробуту залишився без зміни.

Соцопитування було проведене КМИСом на замовлення компанії "Україна сьогодні" з 8 по 20 лютого у 110 населених пунктах на території всієї України. Було опитано 2037 респондентів. Погрішність вибірки становить 2,2%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування