Військові кораблі обійдуться Україні у 2 мільярди

Вівторок, 15 березня 2011, 10:15

Відновлення Україною у 2012 році програми будiвництва нового корвета потребуватиме щонайменше 2 мільярдів гривень держiнвестицiй.

Про це повiдомило агентству "Iнтерфакс-Україна" високопоставлене джерело в українських вiйськових колах.

"Проект державної цiльової оборонної програми будiвництва в Українi вiйськових кораблiв класу "корвет" уже пiдготовлено", - зазначив він.

"Сьогоднi ключове питання - його узгодження та затвердження в термiни, якi дають змогу вчасно подати бюджетну заявку на 2012 рiк, щоб вiдновити практичну реалiзацiю програми вже наступного року", - сказав співрозмовник.

"Враховуючи, що у 2010-2011 роках держава цiлком провалила реалiзацiю проекту, потреба в держфiнансуваннi для входження в ритм програми оцiнюється у 2012 роцi в щонайменше 2-2,5 мільярдів гривень", - повiдомив він.

За даними джерела, схема української частини кооперацiї проекту в пiдготовленому документi якихось змiн не зазнала.

Стосовно коректив зарубiжної частини кооперацiї, як повiдомив спiврозмовник, жодних рiшень також немає, хоча, за його словами, й "були розмови" про можливу змiну постачальника озброєнь для вiйськового корабля - з європейського на росiйського.

"Керiвництво Мiноборони чомусь вирiшило, що росiйське озброєння буде дешевшим. Але для ухвалення вiдповiдного рiшення потрiбен вiйськово-економiчний аналiз росiйських партнерiв, а росiяни його не надали", - сказав він.

"Пiд час попереднiх переговорiв росiйська сторона проявила досить мляву зацiкавленiсть програмою", - уточнив співрозмовник.

Джерело також повiдомило, що, незважаючи на фактичне замороження проекту в 2010-2011 роках, європейськi партнери не вiдмовилися вiд спiвпрацi. Водночас з урахуванням зазначених обставин графiк проекту в документi змiщується.

"Заплановане на 2012 рiк передання головного корабля замовнику перенесено на 2016 рiк, а до 2021 року планується побудувати не десять, а чотири корвети. Затверджена урядом у концепцiї держпрограми на цi цiлi сума цiлком адекватна", - повiдомило джерело.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News