У Японії на АЕС підвищився рівень радіації, зафіксовано нові поштовхи

Середа, 16 березня 2011, 08:05

Підвищення рівня радіації на японській АЕС "Фукусіма-1" змусило її працівників призупинити всяку діяльність.

Про це повідомив у середу генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано.

За його словами, зараз на станції фіксується радіоактивне випромінювання на рівні 1 тис. мЗв на годину, тоді як раніше в середу воно становило 600-800 мЗв на годину.

"Рівень випромінювання на головному вході на об’єкт з десятої години ранку раптом різко зріс і сягнув 1000 мілізівертів. Тому ми здійснили тимчасову евакуацію працівників у безпечніші місця", - сказав він.

Ознаки променевої хвороби в людини починають проявлятися при випромінюванні в 1-2 зіверти

Едано зазначив, що, незважаючи на те, що рівень радіації на станції зараз - більш ніж на середньому рівні, співробітники не проводять ніяких навіть мінімальних робіт і вичікують через ризик радіаційного зараження.

За наявним даними, на роботах зі стримування аварійної ситуації на станції зайняті 50 осіб. Із моменту руйнівного землетрусу в минулу п'ятницю на АЕС "Фукусіма-1" прогриміли вже чотири вибухи.

Раніше Едано повідомив, що "у районі другого енергоблоку (аварійної атомної електростанції) був викид пари".

Він припустив, що влада Японії може звернутися до американської армії з проханням допомогти в охолодженні реакторів на аварійній станції.

У ніч на середу, 16 березня, нова пожежа почалася  на четвертому енергоблоці АЕС "Фукусіма-1" у Японії через те, що не було повністю погашено попередню.

У вівторок, 15 березня,  на четвертому енергоблоці вже трапилася пожежа: у сховищі відпрацьованого ядерного палива енергоблоку. За даними МАГАТЕ, тоді в результаті пожежі стався витік радіації в атмосферу.

11 березня в Японії стався руйнівний землетрус магнітудою 8,9, за яким пішло цунамі. Це призвело до аварій на АЕС.

За останнім даними, які оприлюднила японська поліція, число жертв досягло стихійного лиха 3767 осіб. Ще 7845 осіб значаться зниклими безвісти.

Між тим, новий землетрус магнiтудою 6,0 стався о 3:52 за Гринвiчем (6:52 мск) на узбережжi густонаселеної японської провiнцiї Канто.

За даними Геологiчної служби США, мешканцi містечка Тесі вiдчули пiдземнi поштовхи iнтенсивнiстю 6 балiв за 10-бальною шкалою, а жителi Токiо - землетрус силою 4 бали.

Тим часом, за даними Європейсько-середземноморського сейсмологiчного центру (ЕMSC), було зафiксовано пiдземнi поштовхи магнiтудою 5,3 неподалiк схiдного узбережжя Хонсю.

"Інтерфакс", Радіо "Свобода", РІА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування