Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У прокуратурі при Януковичі стали частіше негласно "знімати" інформацію

Середа, 16 березня 2011, 08:37

Органи прокуратури в 2010 році стали частіше проводити "оперативно-технічні заходи, які тимчасово обмежують конституційні права громадян".

Як пише "Комерсант-Україна", про це говориться у звіті Генеральної прокуратури про результати діяльності відомства у 2010 році.

В організаційно-правовому управлінні ГПУ газеті пояснили, що під згадане визначення підпадають прослушка, негласне проникнення в житло й негласне зняття інформації. "Обшуки й зовнішнє спостереження сюди не включені", - зазначив співрозмовник видання.

"Питома вага матеріалів цих заходів у якості доказів у карному судочинстві склала 12% у спецпідрозділів МВС і 15% у СБУ", - говориться у звіті Генпрокуратури. Рік тому ці показники становили 10% і 13% відповідно.

При цьому обсяги проведених оперативно-технічних заходів ще значніші - за даними ГПУ, "лише в кожному десятому випадку вони використовуються як докази в карному судочинстві".

Голова СБУ Валерій Хорошковський у коментарі газеті заявив, що не бачить проблем у настільки активному використанні прослушки.

"Я вважаю, що це (15%) невелика цифра. Ми зобов'язані перевіряти будь-яку інформацію, і іноді це доводиться робити за допомогою контррозвідувальних справ (передбачають спрощену процедуру дозволу негласного зняття інформації). І звичайно, іноді наші дані не підтверджуються", - пояснив Хорошковський.

У ГПУ дотримуються іншої думки щодо необхідності активного й найчастіше безрезультатного використання технічних заходів, що порушують права громадян.

Обґрунтовуючи недоцільність їхнього масового застосування, у прокуратурі посилаються на нерівномірність їхнього використання.

"У деяких регіонах такі оперативно-технічні заходи застосовуються в одиничних випадках", - говориться у звіті.

А голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина") вважає: "Масштаби негласного зняття інформації неадекватні, бо дуже часто вони використовуються для сторонніх цілей, не пов’язаних із оперативно-розшуковою діяльністю".

У Генпрокуратурі зазначають, що в 68 випадках оскаржили незаконні, на їхню думку, заходи з обмеженням конституційних прав громадян.

"Половина протестів задоволена судами... Але суди Житомирської, Запорізької, Луганської й Харківської областей повернули прокурорам їхні протести без винесення рішення по суті, пославшись на те, що чинне законодавство не передбачає механізму їхнього розгляду", - констатують у ГПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування