Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Франція збирається бомбувати Каддафі після дозволу ООН

П'ятниця, 18 березня 2011, 11:40

Лівія закрила свій повітряний простір для будь-яких перельотів, повідомляє Європейська агенція з контролю над авіаційним рухом.

У короткому повідомленні авіалініям агенція повідомила: "Остання інформація з Мальти свідчить, що Тріполі не дозволяє повітряний рух".

Таке рішення Лівія прийняла після того, як Рада безпеки ООН прийняла рішення закрити повітряний простір над Лівією, щоб захистити громадян цієї країни.

Десять з п'ятнадцяти членів ради проголосували за таку резолюцію. Утрималися Росія, Китай, Німеччина, Індія та Бразилія, передає
Al Jazeera.

Згідно з визначенням зони вільної від перельотів, тільки військовим літакам заборонені польоти у лівійському повітряному просторі. Це не стосується літаків, які здійснюють комерційні або гуманітарні перельоти.

фото  Al Jazeera

В резолюції не дозволяється направити наземні війська для захисту громадян Лівії, однак зазначається, що міжнародне співтовариство має права на "будь-які заходи". Таким чином резолюція робить легітимними авіаудари по позиціям військ Каддафі.

Не зважаючи на те, що Китай не скористався правом вето, міністерство закордонних справ цієї країни висловило серйозну стурбованість через запровадження вільної від перельотів зони над Лівією.

"Ми виступаємо проти використання сили в міжнародних відносинах, у нас є низка серйозних зауважень щодо резолюції", - зазначив представник МЗС Китаю Цзян Юй.

В самій Лівії, у місті Бенгазі, яке вважається оплотом опозиційних сил, інформацію про рішення СБ ООН прийняли з захопленням.

За кілька годин до ухвалення резолюції в Нью-Йорку, лідер Лівії Муаммар Каддафі попередив мешканців Бенгазі, що його сили "не проявлятимуть жодного милосердя" по відношенню до мешканців міста.

Він також заявив: "Радбез ООН не має мандату. Ми не визнаємо їхні резолюції".

Між тим Франція вже заявила про намір у найближчі години нанести авіаудари по позиціях військ, вірних Каддафі, заявив прес-секретар французького уряду Франсуа Баруен, повідомляє ВВС.

Про готовність приєднатися до операції заявили і в Норвегії.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування