Ще один фігурант "плівок Мельниченка" просить судити Кучму

Середа, 23 березня 2011, 17:34

Донецький адвокат Сергій Салов, як один з фігурантів "плівок Мельниченка", просить порушити проти екс-президента Леоніда Кучми ще одну кримінальну справу.

Відповідну заяву Салов направив на ім'я генпрокурора Віктора Пшонки, повідомляє "Обком" із посиланням на УНІАН.

У заяві адвокат зазначає, що звертається з проханням у зв'язку з тим, що Генпрокуратура заявила про те, що записи на плівках колишнього майора Управління держохорони Миколи Мельниченка визнані доказом у кримінальній справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Адвокат нагадує Пшонці, що "в той час (квітень 2000 року) Кучма чинив тиск на правосуддя і на тодішнього губернатора Донецької області Віктора Януковича, наказував останньому "натиснути на суддю, який веде справу Салова".

Салов також нагадує, що дослівно Кучма нібито вимагав від Януковича "підвісити його (суддю, який веде справу) за яйця, нехай повисить цілу ніч".

"У результаті цих злочинних дій Кучми я був незаконно засуджений усіма судами України, і лише через 6 років, завдяки рішенню Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, виправданий і відновлений в правах", - пише Салов.

Адвокат наголошує, що, на його думку, "в діях Кучми є ознаки складу злочинів, передбачених розділом ХVІІІ Кримінального кодексу України - злочини проти правосуддя, ст.ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного)".

"У зв'язку з цим прошу порушити кримінальну справу проти Кучми за перешкоджання правосуддю, загрозу судді і втручання в діяльність судових органів по ст.ст.376 та 377 КК України", - заявляє автор листа.

Крім того, Салов просить Пшонку "визнати потерпілим у справі мене і колишнього губернатора Донецької області Януковича".

Як відомо, в день президентських виборів 31 жовтня 1999 року Салова затримали правоохоронні органи.

Знайдені в його сумці п'ять фальшивих примірників газети "Голос України", в якій говорилося про те, що нібито Кучма помер, а країною править його двійник, послужили приводом для звинувачення адвоката у наклепі.

Салов тоді стверджував, що просто дістав ці газети зі своєї поштової скриньки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування