Лівійські повстанці відбили два міста. США хваляться успіхами

Субота, 26 березня 2011, 22:31

Лівійські повстанці заявляють, що повернули контроль над містом Адждабія.

Очевидці стверджують, що, всупереч думці про військову непідготовленість повстанців, їм вдалося відбити місто в урядових військ, які зайняли його минулого тижня, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Разом з тим, французькі винищувачі знищили за останню добу в районі міста Місрата щонайменше п'ять лівійських літаків Galeb і два бойових вертольоти Мі-35, повідомляє міністерство оборони Франції.

Як повідомляє в суботу агентство Рейтер, вірні Каддафі війська під тиском авіації західної коаліції припинили артилерійський обстріл Місрата.

Повстанці повідомляють також, що захопили місто Марса-ель-Брега на сході країни.

У суботу вранці кілька потужних вибухів прогриміло в лівійській столиці Тріполі. За словами очевидців, горить військовий радар в столичному передмісті Таджура.

Тим часом лівійський лідер Муаммар Каддафі обіцяє військовим і поліцейським стрімке просування в кар'єрі, якщо сили, лояльні лідеру країни, в найближчі терміни візьмуть ситуацію під свій повний контроль.

Згідно із заявою представника Пентагону віце-адмірала Вільяма Гортні, лівійська влада роздає зброю цивільним особам, які висловили готовність боротися з повстанцями.

Пентагон стверджує, що авіаудари міжнародної коаліції завдали урядовим силам Лівії істотних збитків.

"Його [Каддафі] аваіація не літає, протиповітряна оборона практично відсутня, кораблі стоять у портах, арсенали знищені, командні бункери не діють, тому що знищені комунікаційні вишки", - сказав Гортні.

Разом з тим, президент США Барак Обама заявив, що Штати не будуть проводити наземну військову операцію в Лівії.

У традиційному щотижневому інтернет-та радіозверненні до нації Обама також підкреслив, що операція міжнародної коаліції в Лівії проходить успішно і врятувала багато життів.

Білий дім оголосив, що в понеділок Обама виступить зі зверненням до американців і пояснить політику Білого дому щодо Лівії. Зокрема, Обама хоче, щоб лідируюча роль у проведенні військової операції в Лівії перейшла від США до НАТО. Очікується, що Північноатлантичний альянс очолить операцію в найближчий час.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування