Грищенко: Україні пора визначитися, на що йти заради вільної торгівлі

Неділя, 27 березня 2011, 17:22

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявляє, що настав час приймати остаточні рішення щодо створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

"Зараз ми вже підійшли до моменту, коли вже треба приймати рішення як з боку ЄС, так і з нашого боку", - заявив він в інтерв’ю УНІАН у Брюсселі, де брав участь у роботі Брюссельського форуму.

"Йдеться про той пакет, який буде найбільш прийнятним з точки зору балансу інтересів, як наших економічних інтересів, так і з точки зору просунення наших євроінтеграційних прагнень", - додав Грищенко.

"Що саме ми можемо відстоювати до самого кінця, що називається, на що ми можемо погодитися з позицією ЄС, і де нам треба наполягати на певному перехідному періоді і тих компенсаціях, які й уряд має надавати, і також виходити на домовленості щодо підтримки цих зусиль з боку ЄС. Усе це - дуже складний комплекс питань", - пояснив він.

Міністр зазначив, що одночасно уряду доводиться вирішувати питання повернення кредитів. "Маються на увазі різні кредити, у тому числі і короткострокові, які попередній уряд набирав інколи під надзвичайно високі відсотки. За це доводиться зараз, звичайно, розплачуватися", - сказав Грищенко.

Він при цьому не надав додаткових деталей щодо таких кредитів, зазначивши лише, що йдеться про кредити, отримані не від Міжнародного валютного фонду.

Разом з тим, Грищенко заявив, що мiнiстр закордонних справ Швецiї Карл Бiльдт задоволений рiвнем взаємодiї України та ЄС. Пiд час двосторонньої зустрiчi в рамках Брюссельського форуму сторони обговорили теми, пов'язанi з європейською перспективою Києва.

"Оскiльки найближчим часом вiдбудеться черговий раунд переговорiв щодо зони вiльної торгiвлi, мiнiстра (Бiльдта) цiкавило те, яким чином в Українi реалiзується програма економiчних реформ, оскiльки вiд багатьох її складових залежить i рух в напрямку ЄС. Вiн задоволений тим, як ми наразi спiвпрацюємо. Вiн iз розумiнням ставиться до процесiв в Українi, якi дають нам змогу проводити масштабну програму дiй нашої iнтеграцiї в ЄС", - повiдомив Грищенко в iнтерв'ю "Iнтерфакс-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування